Kategorier
Ungdomsbokskoll

Dagens kulturkollotips: En trio ungdomsböcker

Linda
Sommar betyder lästid för mig och förhoppningsvis lästid även för de ungdomar som har sommarlov. Dagens tips från mig är tre bra, nya ungdomsböcker som passar såväl ung som gammal.

Comedy queen av Jenny Jägerfeld är den absolut bästa bok för unga som jag läst på väldigt länge. Boken handlar om Sasha som just har fyllt tolv. Hon bor med sin pappa och hennes mamma har begått självmord. Det är ett svårt ämne Jägerfeld skriver om, men som vanligt gör hon det med finess. Lagom svart och hur konstigt det än låter, riktigt roligt. Sasha har nämligen bestämt sig för att bli comedy queen, allt för att inte riskera att bli som sin mamma. Det här är ingen bok att sätta i händerna på en tolvåring och sedan låta hen läsa den själv. Det är däremot en bok att läsa först och sedan låta ett barn i din närhet läsa och samtala om, eller en bok som bara du läser för att förstå det svåra lite bättre.

En på ytan ganska lättsam och oskyldig bok, men som visade sig ha ett fint djup är Jenny Hans Till alla killar som jag gillat. Huvudpersonen Lara Jean bor med sina två systrar och sin pappa. Även i den här familjen har mamman dött, men det är inget som är centralt i handlingen. Däremot är mammans koreanska kultur det och familjens försök att leva vidare så normalt de bara kan. Och så killarna då, som Lara Jean har skrivit hemliga brev till. Brev som hon gömt i en hattask, men som någon nu skickat iväg. Ulrica har skrivit ett längre inlägg om den här och hon gillade också.

En bok som doftar sommar är Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst som handlar om Lukas och Sam som äntligen ska tillbringa en sommar ihop efter att ha haft ett distansförhållande. De har fått hyra en fiskarstuga vid Vänerns strand, där det visar sig spöka. Själva spökeriet är väl inte det jag gillar bäst, utan mer att få lära känna Lukas och Sam. Boken kom förra sommaren, men den känns ändå aktuell med tanke på årstiden.

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

3 svar på ”Dagens kulturkollotips: En trio ungdomsböcker”

Stängt för kommentering.