Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: Gå på dinosauriejakt

Linda
Tanter som jag och andra kulturkollare jagar fortfarande Pokémons, men barnen har slutat för länge sedan. Däremot har ena sonen i sommar börjat jaga dinosaurier istället, vilket betyder att vi kan gå på spelpromenader ihop även om vi spelar olika spel. Mycket praktiskt. Jurassic World (JW)Alive påminner mycket om Pokémon Go. I närområdet finns ett gäng olika dinosaurier och du jagar dem med pilar istället för bollar. När du fångar dem får du deras DNA och när du nått en viss nivå av DNA kan du skapa dinosaurien. Ju bättre du träffar, desto mer DNA får du. Du kan senare, enligt sonen, skapa nya sorters dinosaurier genom att kombinera DNA från olika dinosaurier, men så långt har jag inte kommit.

För oss som bor på landet, långt ifrån pokéstopp och gym är det ganska roligt med JW Alive, där det finns flera supply drops utanför och kring huset. Det finns också långt fler dinosaurier än pokémons, men å andra sidan är de flesta kanske bara spännande för nybörjare som jag. Vad jag förstått kan du dock stärka dina dinosaurier genom att skaffa mer DNA, på samma sätt som du kan använda godis för att stärka dina pokémons, så varje fångst har ändå någon slags mening. När du nått en viss poäng går det också att uppgradera din dinosaurie för pengar du fått i spelet.

Istället för att leta efter ett gym för att battla räcker det att ha fångat fyra dinosaurier. Då kan du när som helst slåss mot andra dinosaurier som ägs av tränare som är dina vänner. Det går också att hitta slumpmässigt utvalda spelare att battla mot. Ännu en sak som är bra för oss som bor på landet eller kanske tillbringar sommaren i en stuga någonstans.

När jag spelat ett tag  och uppdaterade appen insåg jag att JW Alive rekommenderas från 17 år och uppåt. Jag tvingade då sonen att visa mig hur man slåss mot andra dinosaurier för att se om det var läskigt och blodigt och därför orsaken till åldersgränsen. Efter några matcher skulle jag säga att det känns förhållandevis harmlöst. Du väljer en attack, väntar till spelet själv genomför den och när du vunnit (eller förlorat) ramlar den förlorade dinosaurien ner och ligger på marken i någon sekund innan den försvinner. Enligt unge herr O finns det inte heller något annat blodigt eller läskigt i spelet, men här kan jag inte lämna några garantier mer än hans ord. Mitt råd är att spela själv först, eller varför inte tillsammans med barnen för att avgöra själv.

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.