Kategorier
Kulturkoll

Fanny listar samtida filmklassiker

helena-top

“I’ll make him an offer he can’t refuse.” (Mario Puzo, The Godfather, 1972), “Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine.” (Rick Blaine, Casablanca), “Frankly, my dear, I don’t give a damn.” (Rhett Butler, Gone With the Wind, 1939) och “Toto, I’ve got a feeling we’re not in Kansas anymore.” (Dorothy, The Wizard of Oz, 1939) är alla citat ur klassiska filmer som gått till filmhistorien. Vad de dessutom har gemensamt är att de inte platsar på nedan lista över filmklassiker. Hur är det möjligt, tänker kanske du. Jo, så här tänker jag: för att kunna snäva in och tratta ner urvalet så beslutade jag att det handlar om samtida filmer. Med samtida filmer menar jag min samtid, så här listar jag filmklassiker producerade från 1975 och senare utan inbördes ordning. För att göra det än lite svårare så begränsar jag mig till 20 filmer. Om dessa kommer att betraktas som klassiker om femtio år återstår att se. Saknar du någon film på listan – let me know (och med det vilken film som ska bort från listan)!

Taxidriver (1976), regi: Martin Scorsese

Forrest Gump (1994), regi: Robert Zemeckis

Gökboet (1975), regi: Milos Forman

Matrix (1999), regi: Lana Wachowski och Lilly Wachowski

Seven (1995), regi: David Fincher

När lammen tystnar (1995), regi:  Jonathan Demme

American History X (1998), regi: Tony Kaye

The Pianist (2002), regi: Roman Polanski

Alien (1979), regi: Ridley Scott

The Shining (1980), regi: Stanley Kubrick

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), regi: Michel Gondry

Will Hunting (1997), regi: Gus Van Sant

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998), regi: Guy Ritchie

Trainspotting (1996), regi: Danny Boyle

Fargo (1996), regi Joel Coen och Ehtan Coen

I faderns namn (1993), regi: Jim Sheridan

Stand by Me (1986), regi: Rob Reiner

Nyckeln till frihet (1994), regi: Frank Darabont

Schindler´s List (1993), regi: Steven Spielberg

Pulp Fiction (1994), regi: Quentin Tarantino

I och med att jag begränsade antalet filmer på listan innebar det i praktiken att riktigt bra filmer som Maffiabröder (1990), Full Metal Jacket (1987), Fight Club (1999), There Will Be Blood (2007) och chockerande nog Dirty Dancing (1987) inte platsade. Den sistnämnda får jag väl erkänna att det inte – trots miljoners miljaders omtittningar – inte är ett klassiskt mästerverk, men ändå?!

Intressant att notera: den senaste filmen som återfinns på ovan lista är från 2004 och de enda kvinnliga regissörerna är transkvinnorna Lana och Lilly Wachowski (lämnar det utan vidare analys, men det är en oerhört intressant och viktig sak att grotta ner sig i och genom det lyfta fram de kvinnliga regissörerna).

Vill du byta ut någon film?

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

5 svar på ”Fanny listar samtida filmklassiker”

Reservoir Dogs missade jag ju. Det är tufft när det bara finns 20 platser 😉
Nja Richie tappade mig sen, men just denna är riktigt bra.

Nobody puts Dirty Dancing in a corner! Om det inte vore för att jag knappt sett filmer producerade efter millennieskiftet så hade jag kontrat med en en egen lista där DD självklart legat i topp.

Stängt för kommentering.