Människans bästa vän

Lotta

Hundar, hundar, hundar… ja det är min besatthet sedan i somras då fina lilla Disa (på bilden) flyttade in hos oss. Så därför kändes en hundvecka som det självklara valet när det var min tur att välja tema för en vecka. Det blir alltså hundar för hela slanten.

Traditionellt sett kopplar man nog ihop bokälskare, bokbloggare, bibliotekarier etc, med katter. Introverta bokläsare föredrar introverta katter? Att tvingas upp ur sin läsfåtölj och lägga boken åt sidan för en hundpromenad, nej jag förstår att det inte varit en hit historiskt sett. Men med ljudböckernas och streamingtjänsternas intåg så har helt nya möjligheter öppnat sig. Man kan promenera hund utan att lämna boken hemma! Kanske vi står inför en helt ny revolution nu? Fler och fler bokälskare väljer hund?

Hund eller katt, ja där går ju åsikterna isär, antingen är man team hund eller team katt. Eftersom vi i team hund är i minoritet här så ser jag det som min plikt att missionera för hundägarskapet. Om man vill ha ett djur som älskar en, då är det hund som gäller. Det är till och med vetenskapligt bevisat att hundar älskar sin ägare mer än katter. Man har mätt oxytocinhalten (det så kallade kärlekshormonet) hos både katter och hundar efter att de lekt med sina ägare. Hormonet ökade med i genomsnitt 57,2% hos hundar, men endast med 12% hos katter. Tänk er att gå omkring och vara älskad hela tiden? Så är livet för oss hundägare.

Hundar ger dig massor med nya vänner. Jag har aldrig varit med om att så många tanter, farbröder och barn pratat med mig under mina promenader förut, men nu när jag har en gullig och glad hund med mig så vill alla stanna och prata. För att inte tala om det nya syster/broderskapet som inrättats med andra hundägare. Det är lite som lastbilschaffisar som tutar åt varandra – alla hundägare säger hej. Eventuellt skulle samma kunna gälla för kattägare om de tar med sina kissemissar på promenad, men det är nog inte alltför vanligt. Man umgås ensam hemma, med sin katt, utan andra katter eller mänskliga kontakter. (Att lajka varandras kattbilder på insta räknas inte.)

Är man hundägare håller man sig frisk. Kanske blir det naturligt så eftersom man rör på sig mer. Men det handlar om mer än bara fysiska hälsan, man mår bättre mentalt också. Det finns många studier som visar att hundägare känner sig tryggare, gladare, och mindre deprimerade. Eventuellt kan man säga delvis samma sak om kattägare. Att kela med ett djur minskar stressen och får en att må bra. Men – katter är knappast lika exceptionellt bra för den mentala hälsan som hundar. Hur mycket vanligare är inte frasen ”crazy cat lady” än ”crazy dog lady”? Just saying.

Och hundar är ju smartare än katter. Ta bara bordercollien Chaser som lärt sig över tusen ord. Han kan skilja på 1022 leksaker och hämta dem. Imponerande! Nu finns det säkert kattägare som hävdar motsatsen, att katter är mycket smartare än hundar därför att [insert påstående här], men ni får gärna bevisa katternas överlägsenhet med motsvarande länk till en katt som kan skilja på tusen olika saker.

Ni som är hund- eller kattägare kan gärna göra det här testet med er hårboll och skriva poäng i kommentarsfältet. Min hund fick 10. Intelligent, men ingen Einstein. Men jag lovar att om jag tränar och testar igen på fredag kommer hon att få högsta poäng.

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

En tanke på “Människans bästa vän

  1. 6 poäng, men så byggde vi inte en mur. Däremot körde vi gömma godis i bokhyllan och för det fick Gimli ca 1,5 poäng. Jag är mkt nöjd efter första försöket, även om husse Johan tycker att vi ska fundera på en pudel som nästa hund.

Kommentarer är stängda.