Kategorier
Evenemangskoll Sakprosakoll

Historiska hundar – en perfekt gåva till hundälskaren

Jag och hundar alltså. Ingen kärlek alls om jag ska vara ärlig men kanske beror det på att jag vuxit upp med en mamma som inte gillade hundar och att jag som liten blev rejält hundbiten. Nåja, under min pappas sista tid så blev vi extraföräldrar till hans hundar och visst kunde till och med jag inse charmen med en lekfull, vaken och lättlärd border collie.

Om jag nu inte är såld på hundar så är jag alla dagar i veckan såld på historia så Mats Carlboms fina presentbok om Historiska hundar blev perfekt läsning. Undertiteln är – Hur människans bästa vän har påverkat världen – och när jag läser de 22 kapitlen så är det något som verkligen slår mig. Hundar har haft sin nos med i många historiska förlopp! Carlbom har, på ett smart och underhållande sätt, utgått från hundarna och skapat bok som förvisso handlar om kungar, krig, kyrkans inflytande, tekniska landvinningar och  upptäckter men också om konst, film och fonografen.

Det här är en bok som gör nedslag i historien och med sina fina illustrationer så kan man bläddra i den och läsa det kapitel som lockar eller heLt enkelt göra som jag gjorde. Sluka hela i en munsbit och sedan ha en stor arsenal kunskap och kuriosa som kan fylla vilken fikastund som helst. Tänk jag läste … Visste du att …

Mina favoritkapitel i boken var många, det är ett charmigt och spännande urval av hundar som det berättas om. Visst är kändishundar som Lajka intressant att återse men kanske ändå att berättelsen om Judy som föds på en kennel i Kina, blir skeppshund i engelska flottan under det andra världskriget, blir krigsfånge och som till slut dör i Tanzania, hela sitt liv trogen sin husse Frank, är den som riktigt stannar kvar. Lättläst och engagerat berättar Mats Carlbom om hundar av alla de sorter som som gemensam nämnare har att de levt ett extraordinärt hundliv. Anse er tipsade inför julklappsinköpen. Fem voff av fem möjliga blir mitt betyg!

Tack till Bokförlaget Langenskiölds för recensionsexemplaret.

På promenad i min barndoms trakter med Lucky.

 

 

 

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Historiska hundar – en perfekt gåva till hundälskaren”

Stängt för kommentering.