Kategorier
Barnbokskoll Evenemangskoll Grafik- och seriekoll Kulturkoll

Jan Lööf på Malmöbesök

linje-ulrica

Just nu kan man se en utställning med Jan Lööfs illustrationer på Rum för serier i Malmö. Här finns en samling av original och konstryck från hans långa karriär. Konstnären från Trollhättan har varit aktiv som bilderboksillustratör och barnboksförfattare sedan debuten 1966 och han har även tecknat seriealbum om Felix och Ville. Inte lika många vet om att han också är skådespelare och jazzmusiker.

Själv har jag inget minne av hans böcker från när jag var yngre, men jag har läst flera av hans böcker för mina egna barn. Bilder från flera av våra favoriter finns representerade här. Sagan om det röda äpplet, Skrot-NisseMorfar är en sjörövare och inte minst Matildas katter som vi har läst hundratals gånger.

Jan Lööf har en alldeles egen stil och jag gillar hans omsorg om detaljer och att han tecknar in oväntade saker i bilderna. Det är också roligt att hans karaktärer kan dyka upp i varandras böcker. Jag tillbringar en god stund bland de drygt 60 utställda bilderna. Utställningen pågår till den 23 februari 2019, så det är fortfarande gott om tid för den som vill ta sig en titt.

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.