Kategorier
Kulturkoll

Gåvor som räcker längre än julafton – tillsammans gör vi skillnad!

anna-top

 

Jag hör på TV att årets julklapp förutspås bli en robotdammsugare. Robotdammsugare – ursäkta men finns där något som känns mer onödigt än det? Varför inte satsa på en gåva som kan göra skillnad för en medmänniska?  Läs Evas text som berättar om Individuell Människohjälps arbete med att stötta barn och ungdomars utbildning: 

Minns du den första bok du läste själv? Hemma hos mig fanns det alltid böcker, och jag kan minnas lukten och känslan av att hålla dem och läsa dem. Jag minns skolbiblioteket och alla de världar som öppnade sig för mig när jag slukade bok efter bok.

I södra Malawi får en fjärdedel av barnen på landsbygden aldrig chans att gå i skolan. För de 4,2 miljoner av landets barn som ändå skrivs in i skolan är kvaliteten på undervisningen ofta skrämmande låg. ”Det är ingen självklarhet att barn som går i skolan lär sig läsa och skriva” säger chefen för IMs verksamhet i södra Afrika, Lars Mannberg. Barn som sitter på jordgolv, upp till 180 barn hopträngda tillsammans med en enda lärare, har inga bra förutsättningar för att lära sig läsa. Många barn, de flesta av dem flickor, hoppar av tidigt.

Det här är något som de malawiska civilsamhällesorganisationer som IM samarbetar med vill ändra på. Genom satsningar på läromedel och hjälplärare, och på opinionsbildning för alla barns rätt att gå i skolan, arbetar vi tillsammans för att fler barn ska få uppleva magin i att läsa böcker. Vill du vara med och stötta vårt arbete? Ge bort en skolavgift i julklapp!*

http://manniskohjalp.se/ge-en-gava/im-gavoshop/skolavgift

Hur funkar gåvokort?
När du köper en symbolisk skolavgift går pengarna till IMs arbete för barns skolgång i Malawi, som både innefattar att faktiskt bekosta barns skolgång och det mer övergripande arbete som beskrivs här ovan. Du kan välja att få ett gåvokort hemskickat, skriva ut det själv eller helt enkelt överlämna det digitalt (för miljön skull).

/Eva Emmelin, pressekreterare på IM, Individuell Människohjälp


 

Vill du ge en julgåva som gör skillnad så finns där många olika organisationer som gör precis som IM. Jag själv har genom åren köpt gåvobevis på UNICEF, Röda Korset. Läkare utan gränser, Rädda barnen och stött Stadsmissionen. Just nu känns UNHCR s arbete mycket aktuellt för mig personligen. Kanske har du som läser fler förslag. Lämna gärna en kommentar så att vi kan tipsa varandra. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

Stängt för kommentering.