Att famla efter ljuset

helena-top

Jag har via sociala medier uttalat mig som ”politiskt deprimerad” och det kanske är en talande bild över läget just nu. Det hela började kring förra valet och dess resultat för att sedan suddas ut en del under tidig höst då sociala medier och nyhetsmedierna fylldes av medmänsklighet och värme. Jag är stolt att se så mycket medkänsla det finns hos mina vänner; många skänker pengar, kläder och andra nödvändigheter, några engagerar sig på asylboenden och någon åker till och med till Grekland för att hjälpa till på plats. Jag arbetar också på en arbetsplats där flyktingströmmen är väldigt påtaglig och ibland ansträngd, men ändå så är det ett stort engagemang som råder. Nätet och min vardag liksom översvämmades av kärlek. Sen kom nedbrunna boenden och tänkta boenden. Sen kom snack om stängda gränser och avsaknaden av källkritik blev allt mer påtaglig i mina flöden. Istället för att prata medmänsklighet började man prata pengar. Novembermörket sänkte sig på flertalet vis.

I detta nu skulle jag fortfarande beteckna mig som politiskt deprimerad, men jag försöker kravla mig upp ur novemberträsket. Jag försöker hitta glädjen, jag försöker hitta det där lilla som kan lysa starkare om så för endast en sekund. Jag har börjat samla de där godbitarna som gör att jag kan hålla andan fram till vårkanten. Jag avslutar därför med en kort lista på saker som visar värme, trygghet och medmänsklighet i detta nu. I vissa fall högst personligt, men håll till godo om även du kan hjälpas av någon punkt.

Chimamanda Ngozi Adichies bok Alla borde vara feminister ges i gåva till alla elever i årskurs 2 på gymnasiet. Vilken UNDERBAR idé! Adichie är en briljant författare och föreläsare och tanken på att föra hennes tankar till gymnasieelever är helt enkelt lysande. Texten Alla borde vara feminister är från början ett TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube och som samplats av Beyoncé. Du kan se hela talet här.

87,5% av det svenska folket och 90,8% i mitt län röstade inte på Sverigedemokraterna. Det är värt att fokusera på en stund. Landa i.

Vissa personer på Instagram får mig att dra lite extra på smilbanden så här i novembermörket (Va? Redan december?! Vad säger ni?!*chockad*), till exempelvis är det en fröjd att fylla flödet med Stina Wolter – en glädjeströsslande, tankeväckande och inte minst en fantastisk konstnär. Ett annat följtips (vsg!) är Sockertoppar, som allt som oftast får mig att spruta morgonkaffet över surfplattan p.g.a. den höga igenkänningsnivån. På tal om Instagram har jag hittat mina fantastiska leggings där som Anna Hertzman har sytt i tyget Magisk regnbåge (bara namnet!). Till saken hör att jag är en sån där dysterkvist som alltid har [hade] svart, svart, svart, men så fick jag syn på dessa leggings. En oroväckande världslig sak som gör mig lite lyckligare, men så är det.

Den 20 november var det Ljusfest i hemstaden och den var så vacker att man inte kan bli annat än glad. Barn i förskolor och skolor i kommunen, bland annat våra två, hade gjort de ca 1380 ljuslyktorna som skapades för att fira Barnkonventionens födelsedag och för att påminna oss om ”barns situation världen över och för att främja förståelse mellan barn” (citat). Bild på det hela kan du hitta här.

Helena a.k.a. Fiktiviteter har valt att viga december åt 30 bra saker med 2015, vilket gör mig lite varmare i själen. Hos Helena kan vi få ta del av en godbit om dagen (om inte annat få glädjas med henne och de saker hon finner glädjande). Carolina hakar på idén på sin andra blogg (ja, hon är aktiv på tre denna stackars människan) Carolina lever där hon lyfter fram bra och viktiga saker, som ostbågar. Vill jag hellre rymma från det verkliga mörket in i det fiktiva mörkret kan jag läsa ikapp i Helena a.k.a. Dark Places 100 hemskaste.

I skrivande stund är det tjugotvå anmälda (exkl Kulturkollo) till lördagens bloggstafett med bloggare för medmänsklighet och vi fyller ett helt dygn. Ett dygn av värme, trygghet och medmänsklighet.

12289631_10153126559207047_7590342093154678893_n

Snart drar Musikhjälpen 2015 igång och i år sänds det hela ifrån Linköping mellan den 13:e–19:e december. Det är favoriter i repris då alla tre programledarna har varit med tidigare – Gina Dirawi, Linnea Henriksson samt Kodjo Akolor. 2015 är temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet” och insamlingen går till ”förebyggande insatser för att fler människor världen över ska överleva och inte behöva lämna sina hem på grund av katastroferna”. Sju dagar fyllda av ljus, värme och medmänsklighet. Läs mer här.

Appen Welcome! lanserades i dagarna och tanken är att sammanföra flyktingar och svenskar. Appen kommer delvis att fungera som ett forum där nyanlända kan ställa frågor som privatpersoner sedan kan svara på. Dessutom finns det en funktion för sociala aktiviteter, där privatpersoner kan bjuda in nyanlända till olika saker som en middag eller biobesök. Jag har ännu inte testat den så jag kan inte säga något om hur bra det fungerar, men tanken är god. Mycket god.

Sist men inte minst så uppmärksammade Lotta mig på att jag blivit blurbad. De lärde de tvistar om detta är första gången eller inte, men hur som haver är jag blurbad på (insidan av) Sharon Boltons senaste Små svarta lögner. A non-existing step for mankind but a big step for Litteraturkvalster.

Foto: <3 av Bradley Stephen Wise (CC BY 2.0)

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

2 tankar på “Att famla efter ljuset

  1. Å vilken fin lista, precis sånt som behövs just nu! Jag följer nu alla du säger att jag ska följa (som jag inte redan följde innan du sa åt mig att jag skulle följa dem då…) Och vad fint det känns att mina 30 bra saker får vara med på ett hörn, att de faktiskt sprider lite värme 🙂 Och stort blurbgrattis förstås

Kommentarer är stängda.