Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll

Vem får grammis 19?

helena-top

Den 7:e februari 2019 äger Grammisgala – Grammis 19 – rum. Detta får väl sägas vara Sveriges viktigaste musikpris och delas ut i 22 kategorier. Under gårdagen offentliggjordes vilka de nominerade är i 20 av dessa kategorier. Är du nyfiken på alla nomineringar kan du läsa hela listan här.

Några av dem är:

Årets album

Little Jinder – Hejdå
Lykke Li – So Sad So Sexy
Robyn – Honey
Seinabo Sey – I’m A Dream
Z.E – Min penna blöder

Av dessa är jag inte bekant med Z.E.:s musik, men de andra är riktigt starka album och jag vågar inte sia om vem av dessa som kniper priset. 4 av 5 är för övrigt kvinnor, vilket gör mig extra varm i hjärtat. 

Årets alternativa pop

El Perro Del Mar – We Are History
First Aid Kit – Ruins
Little Jinder – Hejdå
Lykke Li – So Sad So Sexy
Sarah Klang – Love In The Milky Way

Jag älskar Sarah Klangs musik och vemodiga röst. Fick nöjet att lyssna på henne live på Bullar & Bång på Stålboms konditori i somras och hon har en röst som får den mest samlade personen att tappa hakan (och jag är ju ingen samlad person, så jag lät tårarna rinna istället). Vilken kraft! Vilket kvinnoår! Här har Svenska akademin något att lära (om den ens existerar längre) och tja, Polarprisets prisnämnd också kanske. 

Årets artist

Cherrie
Hov1
Robyn
Seinabo Sey
Z.E

Undertecknad hade gärna sett Sarah Klang nominerad även i denna kategorin, eller kanske även Litte Jinder. 

Årets hårdrock/metal

At The Gates – To Drink From The Night Itself
Ghost – Prequelle
Hardcore Superstar – You Can’t Kill My Rock’n Roll
The Night Flight Orchestra – Sometimes The World Ain’t Enough
Tribulation – Down Below

Ghost är även nominerad till den amerikanska Grammygalan i två kategorier årets rockalbum och årets rocklåt, mer än så kan jag inte kommentera den här kategorin.

Årets låt

Benjamin Ingrosso – Dance You Off
First Aid Kit – Fireworks
Fricky – Aqua Aura
Robyn – Missing You
Zara Larsson – Ruin My Life

Trots att albumet Ruin släpptes i januari, så ligger just Fireworks fortfarande på de mest spelade låtarna här hemma. Älskar systrarna Söderbergs melankoliska stämsång. Men vill jag få igång dansen här hemma så är det Robyn som gäller (trots att texten är allt annat än glättig så är det stört omöjligt att sitta still till hennes Missing u). 

Årets nykomling

Fricky – Aqua Aura
Grant – In Bloom
Imenella – Chagga, Moves Remix
Junior Brielle – Blod + (VM 94 & Love)
Ozzy – Ett öga rött

Det går väl inte att blunda för Ozzys litterära referenser? Dels är albumet döpt efter Jonas Hassen Khemiris debutroman och dels återfinns Flyga drake och Askungen med i låtlistan (om dessa två sistnämnda verkligen är referenser låter jag vara osagt). Jag ska så klart villigt erkänna att jag inte har lyssnat på Ozzy utan gick igång på album- och låttitlarna. Jag är dock så jädrans imponerad av Grant och har lyssnat mycket på Waterline och Wicked, så jag håller en extra tumme för henne. 

Årets pop

Cherrie – Araweelo
Molly Sandén – Större
Robyn – Honey
Seinabo Sey – I’m A Dream
Tove Styrke – Sway

Oj, oj, oj. Det ÄR kvinnornas år, va?! 

Årets visa/singer-songwriter

Christian Kjellvander – Wild Hxmans
Eagle-Eye Cherry – Streets Of You
Lisa Ekdahl – More Of The Good
Slowgold – Mörkare
Sven-Bertil Taube – Så länge skutan kan gå vol. 2

Så himla, himla glad att Kjellvander är nominerad. Den rösten! 

Saknar jag några svenska artister bland nomineringarna? Nja om man tittar på mitt 2018 Wrapped på Spotify så har jag tydligen Södra station som toppartist. Men jag antar att man behöver ett större genomslag i musiksverige innan man har chans till en nominering. Så i mina något musikhistoriefattiga ögon så känns det ändå som att det är rättvisa nomineringar till Grammis 19. Vad tänker ni? Saknar ni något?

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

5 svar på ”Vem får grammis 19?”

Sjukt starkt år, både litterärt och musikaliskt! Lykke Li, Sarah Klang, Seinabo Sey och Robyn! Men Hanna Järver saknas, tycker jag.

Stängt för kommentering.