Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll Lyrikkoll

Veckoutmaning: Ordlekar

Denna vecka pratar vi ordlekar och att leka med orden här på Kulturkollo. Det finns många sätt man kan leka med språket på, antingen via dikt och ramsor men också genom att välja sina ord väl när man skriver en roman. Denna tisdag tänkte vi dock ta fasta på just ramsandet och titta närmare på en särskild jubilar. Lennart Hellsing har följt många av oss genom barndomen och även långt upp i vuxen ålder. I år skulle han ha fyllt 100 år. Jag läste hans ABC-bok om och om igen som barn, vilket innebär att min mamma gjorde det samma. Idag sitter jag åter igen och läser om Daniel Doppsko i Sålunda stad, fast för mina egna små ordkonstnärer. Få författare sträcker sig så över generationerna och känns så där tidlösa som bara riktiga klassiker kan. Vår utmaning denna vecka handlar därför helt enkelt om Lennart Hellsing. Har du någon favoritramsa? Ett minne? Ett rim? Kanske en sång?

Här hemma lyssnar vi jättemycket på en CD-skiva med moderna artister som Britta Persson och Stefan Sundström. Det här en skiva som föjde med en bok som kom för några år sedan, “Visor och ramsor i Hellsingland”. Min favorit är definitivt Britta Perssons version av Ticke Tack. Vi snackar öronmask, men på det bra sättet. Barnen har dock fått mig att upptäcka visan om de Tre rädisorna som vi har fått spela om och om igen i bilen. Den minns jag inte alls från min egen barndom. Roligt när man faktiskt kan upptäcka nya klassiker i vuxen ålder.

Men nu vill vi veta vad ni har för minnen och favoriter. Vad tänker ni på när ni tänker på Lennart Hellsing?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

10 svar på ”Veckoutmaning: Ordlekar”

Vad roligt att det här är veckans tema! Skriver lite sent då jag tyvärr haft fullt upp innan. Jag har nyligen börjat kurs på distans om barn- och ungdomslitteratur så denna vecka har jag faktiskt läst Sjörövarbok. Där kan man verkligen snacka om busiga rim alltså! När jag var liten gjorde vid skådespel i skolan kring Lennart Hellsing och min morfar hade ett dataspel med Krakel Spektakel. Hellsing har verkligen följt med mig:)

Stängt för kommentering.