Misslyckas igen, misslyckas bättre

helena-top

Hur fogar man samman ord till en berättelse? Det finns naturligtvis inte ett enda svar på den frågan utan lika många som det finns ordsnickrare. Ett riktigt intressant, inspirerande och lustfyllt försök till svar får vi i John Ajvide Lindqvists skrivdagbok Misslyckas igen, misslyckas bättre.

Jag älskar att lära mig mer om hur man kan skriva tillsammans med John Ajvide Lindqvist. Han benar ut de berättelser han vill berätta och så lär han sig efterhand hur man gör (och inte). Det är tydligt att det för honom nästan uteslutande handlar om stämningar och bilder, och om att sen utveckla något ur dessa stämningar och bilder, liksom leka in orden på rätt plats.

En sak som jag också är väldigt förtjust i är hur ärlig han är, hur lite han verkar ha redigerat skrivdagboken för att gömma sig eller skönmåla processen, han har redigerat förstås (herregud, annars vore den här boken flera tusen sidor lång), men inte utifrån förskönande kriteriet. Sen gillar jag förstås att få följa med på den skrivresa som resulterat i flera av de romaner som jag räknar till mina allra största läsupplevelser. Och ett klart extrapoäng för att vi har samma favorit i produktionen, Lilla stjärna.

Misslyckas igen, misslyckas bättre – anteckningar om skräck och skrivande
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront (2018)

Bild från Pixabay

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →