Kategorier
Grafik- och seriekoll

Kvinnor i kamp av Marta Breen och Jenny Jordahl

linje-ulrica

Idag på den internationella kvinnodagen kommer Kvinnor i kamp: 150 års kamp för frihet, jämställdhet och systerskap – en alldeles ny ungdomsbok om kvinnokampens historia. Boken är skriven av den norska författaren och journalisten Marta Breen. Hon är också en känd feminist i Norge. Bokens bilder är gjorda av illustratören och serietecknare Jenny Jordahl och de är effektfulla med kraftiga linjer i svart, vitt och en kraftig accentfärg som varierar mellan bokens kapitel. Läckert förpackad i serieform får läsaren en kronologisk redogörelse för olika frågor som kvinnorörelsen kämpat för – att bli myndiga, att få rösträtt, frihet och rätt till sin egen kropp, att få studera och arbeta  – dessutom med rimligt lön.

 

Det var först efter att kvinnor började organisera sig som det började hända saker.

Boken lägger stort fokus på modiga kvinnor som har vågat gå först och så upp för kvinnors rättigheter. Namn som Elisabeth Cady Stanton, Lucretia Mott, Harriet Tubman, Soujourner Truth, Olympe de Gouges, Mary Wollstonecraft, Millicent Fawcett, Emmeline Pankhurst, Ad Thahiri, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Margaret Sanger och Malala Yousafzai och deras gärningar tas upp som exempel. Men författaren betonar också gemenskapen, att kvinnorna gick samman för att kämpa för sina rättigheter och att det var först då som de verkligen kunde börja förändra och förbättra sina villkor. Både suffragettrörelsen vid förra sekelskiftet och 70- och 90-talets feministrörelse presenteras bland annat.

Kvinnor i kamp är både intressant och rolig läsning. Här finns ett stort allvar, men i lättillgänglig och charmig förpackning. Boken tar inte bara upp de allra mest kända namnen ur historien utan ger en bred bakgrund, och den försöker också ge ett internationellt perspektiv. Den här boken fungerar alldeles utmärkt som en introduktion till kvinnokampens historia – den är som gjord för att väcka nyfikenhet och en vilja lära sig mer!

 

 

 

Titel: Kvinnor i kamp: 150 års kamp för frihet, jämställdhet och systerskap
Författare: Marta Breen
Illustratör: Jenny Jordahl
Översättare: Hanna Hellquist
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2019

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Ett svar på ”Kvinnor i kamp av Marta Breen och Jenny Jordahl”

Satt precis och läste igenom den, väldigt snabbt, på jobbet innan den får vara med på dagens mycket viktiga skyltning! Jag tycker den verkar superbra. En fin introduktion som kommer väcka nyfikenhet.

Stängt för kommentering.