Hur ska jag lösa det? Fly!

Linda

Påfallande ofta verkar karaktärer i böcker försöka lösa sina medelålderskriser med att fly. Det kan handla om att de hittat någon annan som de tror ska göra dem lyckligare, men ibland vill de bara bort från allt. Det handlar inte om unga kvinnor som flyr familjelivet längre, utan om medelålders kvinnor och män som tror att en flykt från den ganska tråkiga vardagslunken ska göra resten av livet lite bättre. Funkar det? Ibland.

I Nina Lykkes uppmärksammande bok Nej och åter nej är det mannen Jan som söker ett nytt och bättre liv tillsammans med den mycket yngre kollegan Hanne. Hans fru Ingrid, som är den egentliga huvudpersonen i boken, är också riktigt trött på sitt liv. Hon är trött på sin tråkiga man, sina bortskämda barn och sitt oinspirerade jobb. Hennes flykt blir mer udda än makens och i sitt nya, märkliga liv hittar hon någon slags mening.

Totalskada av Helena von Zweigbergk handlar om Agneta och Xavier, som varit gifta länge och barnen har flyttat hemifrån. Fortfarande känner Agneta sig osäker på Xavier och tycker att han ägnar för mycket tid åt den dotter han fick med sin döda fru. När han dessutom börjar tala om att resa tillbaka till sitt hemland Argentina blir det för mycket. Totalskada är ingen bok där flykten står i centrum, snarare lurar den i bakgrunden.

Tidigare i år läste jag för första gången på länge en bok av Marian Keyes. Hennes huvudpersonen har åldrats med mig och i senaste boken På egen hand kretsar mycket kring en medelålderskris. Amys man Hugh drabbas nämligen av en rejäl sådan, men han lämnar henne inte, utan tar bara en paus. Pausen består av en långresa till Asien, som en lätt patetisk dröm om att få vara ung och fri igen. Självklart känner Amy sig övergiven och självklart är det inte lätt att på avstånd följa sin man på äventyr.

Ännu en man på resa är Douglas i boken Vi av David Nicholls. När hans fru Connie vill lämna honom planerar han en sista semester för dem tillsammans med sonen Albie, en artonåring som definitivt inte längtar efter att kuska Europa runt med sina föräldrar. Två medelålderskriser och minst en familjekonflikt alltså.

Även Mona i Lena Ackebos serie om hennes och systern Barbro, som inleds med Världens vackraste man, tror att livet ska bli bättre om hon lämnar sitt ganska tråkiga liv. Det som först är en semester för de mycket olika systrarna, blir början på ett helt nytt liv för Mona. Hon vill nämligen inte hem till sin trista man när veckan är över, eftersom hon träffat världens vackraste man på Mallorca.

 

Photo by Jed Owen on Unsplash

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.