Radioteatern ger…

Den som längtar absolut mest efter sommaren här hemma är sonen på 6 år som i ETT HELT ÅR tjatat om Sommarlov på TV. DEt där programmet som går varje morgon klockan 9, hela sommaren. På måndag börjar det igen och jag misstnker att vi får ka dit och vara publik någon gång i sommar igen.

När jag var liten hette det Sommarlovsmorgon och var olika från år till år. Nu är det ju ett inarbetat koncept som barn verkligen längtar efter. Jag har också starka minnen från de där programmen på TV, men mest minns jag hur jag rustade upp varje morgon hemma hos mina morföräldrar, klockan 20 i 9, och satte mig i morfars fotölj och satte på TVn. För en kvart innan Sommarlovsmorgon så sände man nämligen Radioteater. På morgonen i P1 och på eftermiddagen i P3. Dessutom kunde man lyssna på det via TVn samtidigt som de visade en klocka som räknade ner till sommarlovsprogrammet på TV.

DEt är så himla sorgligt att sommarlovsteatern har gått i graven för som jag hade sett fram emot att göra det samma med mina barn. Att mysa i soffan på morgonen tillsammans och lyssna på ett nytt avsnitt av någon spännande bok. Visst kan man lyssna på ljudbok ihop med det är inte riktigt samma.

Ddet var just det där, att varje morgon lyssna på ett nytt kapitel av någon dramatiserad barnbok. Något att sjunka in i och gå och längta efter. Visst minns ni dem också? Jag har inga tydliga minnen av några TV-program men ”Tordyveln flyger i skymningen”, ”Mormorsmysteriet” och ”Godnatt Mr Tom” vet jag att jag inte är ensam om att minnas med varm nostalgi. De har ju blivit moderna klassiker som har sänts om och om igen i radio dessutom.

Jag vet att det görs mycket bra radioteater nu också men just det där att ha den där tiden på morgonen gjorde det överskådligt och enkelt att lyssna och det var ett mysigt sätt att börja dagen. En googling lärde mig att det tydligen går drama för unga varje söndag i P4 också, men själv tycker jag nog att det är lite långt emellan

I år ska jag försöka introducera ljudböcker som avslutning på kvällen istället. Efter att jag själv läst saga. Vi har redan lyssnat mycket på Alfons Åberg som passar både stora och lilla och det ser jag själv mycket fram emot. Att starta en egen tradition. Något vi kan ha gemensamt även när barnen blir äldre även om det är lite knixande för att hitta titlar som passar både en 6-åring och en 3-åring. 1-åringen får än så länge mest hänga på.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →