Kategorier
Kulturkoll

Dagens namn: Silvia och Sylvia

helena-top

Har du hört talas om Stonewallupproret 1969? Under -60-talet var det inte ovanligt att polisen gjorde polisrazzior mot gay-klubbar och barer och trakasserade homosexuella och transpersoner. Ägarna till barerna tvingades ofta betala stora summor till polisen för att slippa stänga ner sin verksamhet. Stonewallupproret började den 28 juni 1969. New York-polisen gjorde då en av sina razzior mot the Stonewall Inn (en gayklubb som låg i Greenwich Village). Besökarna fick dock nog och började kasta mynt och flaskor på poliserna, som tvingades söka skydd. Fler människor anslöt sig till demonstrationen och man uppskattar att det var ca 1000 personer som deltog och pågick under flera dagar. Stonewallupproret kan idag ses som startskottet för the gay rights movement i USA.

Hur kopplar jag då detta till dagens namn? Jo, en av förgrundspersonerna under detta uppror var Sylvia Rivera (1951-2002). Därefter fortsatte hon sin kamp för gay- och transpersoner och kom att räknas som en av de mest betydelsefulla aktivisterna i gay rights movement.

Drag queen, queer, brown, sex worker, poor. The magnetic personality of Sylvia Rivera embodied multiple marginalized identities. Rivera was one of America’s first transgender activists who worked tirelessly for justice and civil rights—and became a driving force in the mainstream gay liberation movement of the 1960s. (källa)

1973 höll Rivera ett tal i Washington Square Park, där hon anklagade gayrörelsen för att vara exkluderande, rasistisk och transfobisk och för resten av sitt liv kämpade hon för fattiga, transpersoners, hemlösa queerungdomars och icke-vitas rättigheter i samhället. 

“You all tell me, go and hide my tail between my legs.
I will no longer put up with this shit.
I have been beaten.
I have had my nose broken.
I have been thrown in jail.
I have lost my job.
I have lost my apartment.
For gay liberation, and you all treat me this way?
What the fuck’s wrong with you all?
Think about that!”

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.