Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Dagens namn: Susanna

Oh, Susanna är en amerikansk folksång som jag mest av allt associerar med svettiga gympahallar och den årliga dansen på högstadiet. 1848 publicerades den första gången och den är skriven av Stephen Foster. Eftersom den utspelar sig i södra USA så tänker jag tipsa om en roman som jag läst det senaste året och som utspelar sig just där.  Sommarens finaste läsning är Nådastolen av Elizabeth Winthrop.

Den utspelar sig 1943 i Louisiana och där sitter den unge svarte Willie i sin cell i väntan på avrättning. Han är orättfärdigt dömd för att ha våldtagit en ung vit kvinna. På väg mot den lilla orten kör en lastbil lastad med Nådastolen – den elektriska stolen som skall användas vid midnatt samma natt. I de korta kapitlen får vi möta Willie, hans far som febrilt försöker frakta en gravsten i tid till sonens avrättning, åklagaren som funderar på om han kunde dömt annorlunda, frun som lagar till den sista måltiden, chauffören och hans medhjälpare som kör stolen, det mörkhyade paret som driver en bensinstation och samtidigt väntar på besked om huruvida sonen som är inkallad i kriget lever, åklagarens son som mest av allt vill åka för att titta på, reportrarna som är på väg för att skriva om avrättningen och alla de här rösterna gör romanen till något alldeles extra.

Ett dygn är det som skildras och samtidigt en viktig del av den amerikanska historien. ASAP Rocky-fallet har gjort oss här i Sverige något mer medvetna om hur bakgrund och hudfärg kan påverka domstolarnas beslut, i USA och kanske också i Sverige? Vill man läsa mer om den här brytningstiden i amerikansk historia så finns förstås Harper Lees klassiker Dödssynden och jag kan också rekommendera Hillary Jordans Mississippi. Båda finns som film också om det kan passa bättre i augustikvällen. Jag hoppas att också Nådastolen blir filmatiserad, det skulle kunna bli riktgt bra!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Dagens namn: Susanna”

Stängt för kommentering.