Kategorier
Kulturkoll

Höstfilm är bäst på bio

linje-ulrica

Hösten är väl ändå den allra bästa tiden för att gå på bio, eller vad säger ni? Att jag nuförtiden väldigt sällan kommer iväg på bio (och att jag oftast då får se något högljutt och tecknat) behöver vi ju inte tala så mycket om. Lotta har ju tidigare i veckan inventerat TV-hösten och här kommer nu några biofilmer som jag kommer planera för att se, men troligen inte kommer iväg på.

Sedan Downton Abbey-filmen hade premiär den 13 september har jag tänkt att jag måste komma iväg och se den. Helst av allt vill jag se den i Salong Bar Deco på Spegeln i Malmö där man kan kolla på bio i sköna fåtöljer samtidigt som man dricker vin och äter något gott.

Jag kanske har bättre tur med oktoberpremiärerna. Vad tror ni till exempel om filmen med det ljuvliga namnet De arktiska kamelerna (premiär 21 oktober)? Den är baserad på en sann historia och utspelas i Nordnorge – upplagt för vackra miljöer. En komikers uppväxt (premiär 11 oktober) baserad på Jonas Gardells bok med samma namn kommer säkert locka många till biosalongerna, men själv är jag inte helt övertygad. Det känns som pinsamhetsfaktorn kan bli hög och jag är inte stormförtjust i Johan Rheborg. Däremot kan jag tänka mig att se Judy (premiär 11 oktober) där Renée Zellweger spelar Judy Garland. Sång blir det såklart och jag hoppas också på snyggt 60-talsmode.

   

I november börjar julfilmerna rulla igång, men det är lite för tidigt för mig som mer tänker på november som senhöst än vinter. Jag skippar också Roy Andersson-filmen Om det oändliga (premiär 15 november) och satsar på lite organiserad brottslighet med Robert De Niro i The Irishman (premiär 22 november). Give Me Liberty (premiär 22 november) är lite smalare, om en kille som kör färdtjänst i Milwaukee, men verkar väldigt charmig och rolig. Jag har inte hört så mycket om After the wedding (premiär 29 november) annat än att den handlar om en barnhemsföreståndare i Calcutta, men eftersom både Julianne Moore och Michelle Williams är med i den kan jag tänka mig se den bara för det!

     

Vilka biofilmer ser du fram emot i höst?

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.