Kategorier
Kulturkoll Romankoll

”Höstnytt” säger ni? ”Hösthett” säger jag. (i två delar)

carolina-top

Vi ägnar oss åt att skriva om ”höstnytt” några veckor nu på Kulturkollo. Jag, som ju till vardags jobbar som bibliotekarie, bör ha rätt bra koll på höstny skönlitteratur, det som kommer och det som läses och efterfrågas, och vilken som är en viss författares senaste bok. Absolut! Det har jag! När det gäller barn- och ungdomslitteratur! Där har jag stenkoll. Men nuförtiden arbetar jag inte aktivt med eller köper in litteratur för vuxna, så där är jag inte alls lika duktig på aktuell utgivning. Jag har dock ett bra knep för att ha åtminstone lite koll, att kolla in lite nyheter och efterfrågat: reservationshyllan på biblioteket.
Nämligen står reservationshyllan precis intill kaffeautomaten, och varje gång jag går och hämtar kaffe och väntar på att maskinen ska mala, humma, sucka och skaka ut sitt kaffe i min kopp så står jag och studerar böckerna som står i reservationshyllan. Aha! Den där visste jag inte om, har hon kommit med en ny? Oj, det är inte mindre än fyra av samma titel här av den där boken, det måtte vara väldigt många i reservationskön på den. Och så drar jag ut någon bok, läser lite på baksidan, blir själv sugen på att läsa, kollar upp, reserverar själv. Mycket bra metod, detta.

Så därför kom jag på den briljanta idén att som inlägg lista vilka som är de mest reserverade böckerna just nu på biblioteken där jag jobbar (Biblioteken i Sydöstra Skåne, som alltid har en sådan lista på sin förstasida, automatiskt uppdaterad med information från bibliotekssystemet).

Men…

… haken med min annars så briljanta idé är att jag kom på den ungefär en vecka efter tillkännagivandet av årets och förra årets nobelpristagare i litteratur. Så listan har en viss övervikt (ja, OK, slagsida) åt polska titlar som inte är särskilt höstnya alls. Men heta är de – jättejättemånga vill låna och läsa Olga Tokarczuks böcker. Och några andra finns ju med på listan? Så ”hösthett” i stället för ”höstnytt”?

Det här är vad folk på Österlen med omnejd flockas och köar för att få läsa just nu:

 • Jakobsböckerna eller Den väldiga färden över sju gränser, fem språk och tre stora regioner, de små ej att förglömma : berättad av de döda av Olga Tokarczuk
 • Löparna av Olga Tokarczuk
 • Spel på många små trummor av Olga Tokarczuk
 • Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk
 • Don Juan av Peter Handke
 • Husmoderns död och andra texter av Sara Danius
 • Damen med bysten av Karin Brunk-Holmqvist
 • Björnens ögonblick av Olga Tokarczuk
 • Bergens stjärnor av Jojo Moyes
 • Gammeltida och andra tider av Olga Tokarczuk
 • 1794 av Niklas Natt och Dag
 • Min historia av Michelle Obama
 • Ålevangeliet av Patrik Svensson
 • Daghus, natthus av Olga Tokarczuk

 

Inlägg Part Two, the Unforseen Sequel

När jag gick in för att kolla antal reservationer på böckerna ovan så var det för en del (nobelprisiga) titlar inte de hundratals jag väntat mig. Kanske att systemet mäter antal reservationer mot de exemplar som finns, eller något annat algoritmiskt konstigt jag inte begriper mig på? (men jag är duktig på barn- och ungdomslitteratur…)

Bara för att jämföra kollade jag i stället topplistan på biblioteken i Malmö, alltså deras 10 mest reserverade böcker just nu. Och den såg inte alls likadan ut – i stället påminde den mer om det jag själv sett i reservationshyllan vid den där kaffeautomaten i min närhet. Det här är vad Malmöborna vill läsa:

 1. Allt jag fått lära mig av Tara Westover
 2. Hon måste dö av David Lagercrantz
 3. En bur av guld av Camilla Läckberg
 4. Ålevangeliet av Patrik Svensson
 5. Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård
 6. Jamåhonleva av Anders Roslund
 7. Skamvrån av Sofie Sarenbrant
 8. Jag ser dig av Mari Jungstedt
 9. Hälsobalansen av Dr Rangan Chatterjee
 10. Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda av Anders Hansen

Jag begriper mig inte på statistik, och tydligen inte heller på parametrar i biblioteksdatorsystem. Som väl är så är det andra som fördjupar sig i sånt medan jag dricker kaffe, studerar reservationsbokhyllan och ser till att ha koll på senaste barn- och ungdomsböckerna.

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.