Kategorier
Barnbokskoll Evenemangskoll Kulturkoll Novellkoll Romankoll

Prisa, prisade, prisat – nu är det prisernas tid!

Hösten är prisernas tid och ett återkommande tema här på Kulturkollo är när vi tar oss an de nominerade och vinnarna till ett gäng olika priser. Vi återkommer till Prisa, prisade, prisat! Det är komplicerat det där med priser, kan man egentligen jämföra kulturyttringar och är det ens någon vits? Det som är prisernas förtjänst är trots allt att det skrivs om kultur och litteratur under några dagar inför och runt det aktuella prisets utdelning, media och sociala medier fylls av författare och samtal, det är mer än positivt!

Ett riktigt rabalder blev det när Nordiska Rådets Litteraturpris delades ut för några veckor sedan, Jonas Eika fick priset för sin novellsamling Efter solen. Hans tacktal var en politisk markering mot etablissemanget och min spaning är att allt oftare används prisceremonier för att markera i olika politiska frågor. Frågan är om det gynnar litteraturen och kulturen eller tar fokus från den?

Nordiska rådet verkar för att sprida kunskap om de nordiska länderna och de delar ut fem priser: språk, film, litteratur, musik och miljöinnovation. Priset där gick till Greta Thunberg, hon vägrade att ta emot det och meddelade att det är dags att sluta dela ut priser och istället agera. Handling är det enda som är värt något för framtidens generationer. Ännu ett politiskt ställningstagande i ett prissammanhang som kanske tog fokus från kulturen … Jag är tudelad. Minns någon nu Kristin Roskiftes fina barnbok Alle samman teller, filmen Drottningen eller artisten Gyda Valtýsdóttir?

Prisernas pris – Nobelpriset i litteratur är i år tillbaka, omdiskuterat som alltid. Man Booker har redan delats ut och om en vecka är det Augustprisutdelning. Årets bästa kriminalromaner och en mängd andra priser är på gång. Det kan hända att vi skriver om dem här, eller så blir det något annat.

Våra teman kan ta sina egna vägar och det gäller att hänga med i svängarna, välkoma till prisa, prisade, prisat.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.