Ge mig Johnny Logan eller en fet balkanballad så är jag nöjd

helena-top

Jag har faktiskt ett lite eldigt förhållande till Eurovision song contest. En finalkväll utan att titta på spektaklet skulle vara en förlorad kväll. Jag har förvisso vid flera tillfällen hävdat med bestämdhet att jag ska sluta titta på skiten om ”den låten*” vinner. Och den låten har vunnit. Men jag har naturligtvis fortsatt titta…

Mitt Eurovision-tittande har skiftat i intensitet med åren men jag har alltid trivts i det där glittriga, pastelliga och egentligen långt ifrån heleniga. Alla måste vi få ha våra anomalier… Allra bäst tycker jag om Eurovision song contest när den betyder något på riktigt. Som när Conchita vann i förfjol och det kändes som att något hände. För det mesta är det nog i ärlighetens namn inte riktigt så. Men det finns mycket bra musik att minnas, här är några av mina favoriter:

Först ut är Johnny Logan, måste vara Johnny Logan. Som jag älskade honom! När jag lyssnar nu i efterhand skämsälskar jag den där valpiga bitterheten i  What’s another year, jag gillar Why me som han skrev till Linda Martin, men favoriten var ändå alltid Hold me now från 1987 (obs att du här och i flera andra av klippen får stå ut med förfilmer och prat innan du får höra själva låten)

Johnny Logans låtar är ju lugna ballader och sådana är jag ofta väldigt svag för. Ännu bättre tycker jag om dem om de sjungs på ett språk jag inte begriper och gärna av en sliten man med raspig stämma. Eller om den framförs av en kvinna som sjunger hjärtat ur kroppen och håller sig med tjejkör, som Marija Šerifović med Molitva 2007

Sen finns det ju de där som inte vann också… Som fantastiska Gente di mare med Umberto Tozzi & Raf från 1987 (vilket år! Både Johnny och Umberto i samma tävling, då hejade jag på Johnny förstås, idag kanske jag har ändrat mig…)

och Lettlands totalt oemotståndliga My star med Brainstorm från 2000

Så mycket fantastiskt det finns ändå i den där låtskatten som kallas Eurovision song contest, om man bara gräver lite. Vilka favoriter har du? Och har du lyssnat på årets låtar och kan tipsa om någon sån där blivande klassiker? Vad ska jag hålla utsikt efter på lördag?

* ”den låten” var Fly on the wings of love 2000 och Rock ’n’ roll kids 1994 och alldeles säkert andra låtar och år som jag glömt/förträngt.

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →

6 tankar på “Ge mig Johnny Logan eller en fet balkanballad så är jag nöjd

  1. Balkanballader FTW! Det är ingen i min bekantskapskrets förutom jag som förstått det… På lördag blir det schlagerfest med bubbel, middag och Quiz innan själva spektaklet börjar. Det må vara lite fånigt med all den yta som tydligen är det viktiga men ibland kan man få tillåta sig sådant också. 🙂

    1. Det låter ju helt underbart att gå all in med quiz och hela köret! Inte underbart dock att ditt sällskap inte fattat grejen med balkanballader, hoppas de ser ljuset snart 🙂

    1. Den är väldigt svängig den låten, upplevde den inte där och då eftersom jag var så liten (3) men har hört den efteråt förstås, så mycket bättre än Herreys ändå 🙂

  2. Jag älskade också My star! En så charmig och söt liten låt med brit pop- känsla.

    I år sätter jag en liten slant på Frankrikes bidrag. En skön låt med glad pop och lite house.

    1. Frankrike är en stor favorit här hemma också, av dem som har bättre koll på årets startfält än jag 😉

Kommentarer är stängda.