Kategorier
Kulturkoll

Udda litterära priser

Lotta

Den här tiden på året svämmar det över av alla olika litterära priser som försöker överträffa varandra i att vara finast, bäst och creddigast. Blä säger jag. Då föredrar jag de lite mer udda litterära priserna. Här kommer tre exempel:

The Bookseller/Diagram Prize for Oddest Title of the Year delas i år ut för 41:a gången. Röstningen stänger den 22 november, så det finns ännu lite tid att rösta. Bland årets nomineringar hittar vi bland annat Ending the War on Artisan Cheese, How to Drink Without Drinking och Noah Gets Naked: Bible Stories They Didn’t Teach You at Sunday School. Bland tidigare vinnare återfinns kreativa titlar som Strangers Have the Best Candy ,The Big Book of Lesbian Horse Stories och How to Poo on a Date. Visst blir man lite lässugen? Här kan du lägga din röst

The Bulwer Lytton Fiction Contest utser varje år sedan 1982 den värsta tänkbara inledningsmeningen. Tävlingen har fått sitt namn, och inspiration, från Edward Bulwer-Lytton och hans klassiska öppningsmening från 1830-talsromanen Paul Clifford:

It was a dark and stormy night; the rain fell in torrents—except at occasional intervals, when it was checked by a violent gust of wind which swept up the streets (for it is in London that our scene lies), rattling along the housetops, and fiercely agitating the scanty flame of the lamps that struggled against the darkness.”

Vem som helst kan skicka in ett bidrag, och redan nu kan du skicka in ditt eget bidrag för nästa år. Det stora priset för 2019 gick till denna mening: “Space Fleet Commander Brad Brad sat in silence, surrounded by a slowly dissipating cloud of smoke, maintaining the same forlorn frown that had been fixed upon his face since he’d accidentally destroyed the phenomenon known as time, thirteen inches ago. ” Vinnare utses också i flera subkategorier, som till exempelvis romance, krim, sci-fi och förstås “dark & stormy”-kategorin.

Literary Review’s Bad Sex in Fiction Award har delats ut sedan 1993 och går till den sämsta sexscenen. Förra årets pris gick till James Frey för Katerina, och en av de många sexscenerna finns att läsa här. Vilka som är det här årets nominerade har jag inte lyckats hitta, kanske James Frey tog knäcken på hela tävlingen?

 

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.