Kategorier
Kulturkoll

Benvärmare, blandband & Bon Jovi

helena-top

Denna vecka kommer vi att viga åt ett helt årtionde. Vi kommer sannolikt skriva om fangirlande, om ”tantsnusk-litteratur” och om det perfekta blandbandet. Kanske kommer vi att hamna i diskussion om huruvida Dallas, Dynastin eller Falcon Crest var bäst. Och vem kommer att komma ut som team Tom Cruise eller team Rob Lowe? I skrivande stund har jag ingen aning om vart veckan kan sluta i, men den som läser får se. Denna vecka kommer vi att helt och hållet viga åt -80-talet.

Mellan 1980 och 1989 var jag mellan fem och fjorton år, vilket gör -80-talet till ett virrvarr av minnen. Jag kommer såväl ihåg Fragglarna, luktsuddgum och gnuggisar som pudelfrisyrer, trähalsband och högstadiedisco. Min barndom gick med andra ord över till tonår just under detta årtionde.

Ur ett något större perspektiv förknippar vi 80-talet med kalla kriget, HIV och aids, Margaret ”Järnladyn” Thatcher, Michail ”födelsemärket” Gorbatjov och japp, jag är gammal nog att minnas Berlinmurens fall (hur häftigt var inte det?!), Tjernobyl-olyckan och mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Det var ett minst sagt händelserikt årtionde för Sverige och världen.

Vi kommer främst att hålla oss inom kulturens ramar – häng gärna på och skriv om böcker, filmer, TV-serier, mode och inredning från 80-talet! ”Åttiotalet ringde och ville ha tillbaka…” – låt dem vänta en vecka, sen skickar vi tillbaka allt!

Originalfoto: ”Tape III – Side B” av Domiriel (CC BY-NC 2.0)

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.