Kategorier
Kulturkoll

Nyfiken gul

linje-ulrica

Om vi avslutade förra veckan i grått så är det väl inte mer än rätt att vi öppnar den här veckan i klargult. Välkommen till en ny vecka och ett nytt tema som vi kallar ”nyfiken gul”.
Och ja, vi fattar att några av er får vissa associationer nu, men nej – veckan kommer inte att handla om det.

Nej, istället går vi på jakt efter uppiggande gula saker. Vad sägs om sol till exempel? Det har varit en bristvara länge nog, tycker ni inte det? Eller gula små vårtecken. Vintergäcken som vågade sticka upp nosen här i Skåne i början av mars har gång på gång dolts av snö. Men nu är det väl ändå dags – ge oss ljusgula vintergäck, orangegula krokus och påskliljor i alla möjliga nyanser. Annars får vi nöja oss med små duniga, gula kycklingar och färgstarkt påskpynt nu när vi går in i påskveckan.

Det är populärt att läsa deckare under påsken – en tradition som kommit från Norge, men som är väl etablerad här nu. I ett gammalt inlägg om just den traditionen tipsar jag om några deckare som också utspelas under påskhelgen. Men kanske har det kommit fler sedan dess? Tipsa gärna i en kommentarer. Eller om andra böcker som utspelas under påsken.

I dessa tider brukar det också cirkulera många bilder på gula böcker. Som uppladdning inför påskläsningen uppmanade Älska Pocket sina följare på Instagram att dela med sig av bilder på gula pocketbokhögar och de fick ett helt fantastiskt gensvar. Jag skickade också in ett bidrag och fick ihop ganska många faktiskt.

Kan hända är vi också lite nyfikna på vad det finns för gula karameller i vårutgivningen och vi har redan hittat några. Förra veckan skrev Helena om Den gula tapeten av Charlotte Perkins som har kommit i ny snygg utgåva och ett par veckor innan det recenserade jag Lin Jansson gulrosa energibomb Ragga som du shoppar. Faktiskt kan man väl också säga att den nya pocketutgåvan av Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson – nästa bok som ska diskuteras i gruppen Kulturkollo läser – också går i gulton. Vi får se vad annat som dyker upp här under veckan.

Om du gör någon egen gul spaning – om böcker, kultur eller annat under veckan – så är du varmt välkommen att vara delaktig. Kommentera, länka eller skriv något eget! Kom ihåg att pinga oss i sociala medier om du skriver där så att vi hittar ditt inlägg.

Välkommen att vara nyfiken gul tillsammans med oss!

Bild: flickr/Swallowtall Garden Seeds

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

2 svar på ”Nyfiken gul”

Det är nog jul oftare än påsk i fiktionen. Minns att Donna Tartt har med askonsdag i sin debutroman, och delar av Stolthet och fördom utspelar sig under påsken. Men den enda bok jag kommer på som har ett framträdande påsktema är Bibeln 🙂

Stängt för kommentering.