Kategorier
Aktuellt Barnbokskoll Kulturkoll

Om att få syskon

Ja, om ett par veckor trillar det ner en liten MiniPixi i familjen och Pocketen och Pixi kommer alltså att bli storasyskon. Pocketen har rutin på det här och förstår vad som händer, Pixi är däremot inte lika medveten om varför mamma är så svår att krama numera. Det är oerhört svårt att förklara vad som kommer att hända men med böckernas hjälp så försöker vi ändå. Om det blir naturligt att se runt omkring sig så blir det kanske inte fullt lika stor chock när mamma kommer hem med ett skrikande bylte som vägrar lämna famnen. För mindre barn är det inte lika lätt att hitta litteratur, faktiskt, men vi har tagit vad vi hittat och här kommer en lista med tips som kanske kan vara någon annan till hjälp också.

Vems syskon? Och Vems bebis? Av Stina Wirsén

Det är ingen hemlighet att den här bloggaren älskar Vem-nallarna över alla gränser. Lilla nallen är så sööööt och vi har god rutin på att läsa de flesta böckerna i serien hemma. ”Vems syskon?” handlar om två systrar som hamnar i konflikt över vem som ska leka och ta hand om ”lilla Luden” och ”Vems bebis?” om den adopterade gula katten som tycker att föräldrarna kan lämna bort nya bebisen till någon annan, de har ju redan ett barn. 1-3 år

Uffe syskonbror -Marie Norin

Om svartsjuka och syskonkärlek. Uffe vill först mosa den lilla bebisen, men när den ler emot honom så smälter han och vill ta hand om. Om att det är ok att både tycka om och vara svartsjuk. 3-4 år

Nejlika och lilla lilla syster – Hanna Zetterberg Struwe

Nejlika vill ta hand om lillasyster men vad hon än gör så skriker mamma och pappa ”nej, nej”. Tillslut skriker Nejlika också. Då visar mamma och pappa hur hon kan hjälpa till. Passar ca 1,5-2,5.

Snart har vi en baby av Gunilla Hansson

Klassiker bl a som visar på hur bebisen utvecklas i magen, vilket kan vara roligt att titta på medan man väntar på att den ska komma. 3-4 år.

Lillasyster av Ulf Stark

Om att hitta sin roll som storebror. Lillasyster bara skriker när brorsan försöker visa henne en massa saker, som hur man spelar på trumman. Men kittlas, det gillar hon.

Busiga bebben kommer hem av Thomas Svensson

Över 20 år gammal klassiker i bilderbokshyllan som egentligen handlar om en äldre kille, Jakob, som får ett småsyskon. Busiga bebben. Här får vi följa bebben från när de kommer hem från sjukhuset till att hon kan gå och ställer till hur mycket problem som helst. Jakob får byta blöja och hjälpa till att mata och allt möjligt. Och de sover också ihop ibland. Fast Bebben sover inte så mycket. Och tycker om att riva saker. Ingen syskonrivalitet här inte, bara en massa om hur bebisar kan uppföra sig. Ca 3 år.

Puck får ett syskon av Anna-Karin Garhamn

Böckerna om Puck är himla fina och har varit väldigt populära här hemma, speciellt Puck går till Frisören. Här får Puck ett litet syskon som Puck får hjälpa till att bada och byta på. Men Puck längtar till bäbisen blir större så att den faktiskt kan leka också. Fokus ligger på Puck som storasyskon och man får läsa om både när mammas mage plötsligt blivit större, hur de väntar och väntar, till när bebisen är nyfödd och hur konstigt allt är. Ca 3 år.

Elvis nya lillebror går inte att stänga av av Peter och Ingela P Arrhenius

Boken börjar med att Elvis bror kommer hem från sjukhuset och inte alls är så kul som Elvis tänkte sig. Lillebrorsan bara skriker och skriker om inte mamma har tuttproppen i munnen på honom. Och Elvis får vara med pappa hela tiden, fast det är inte alls så kul som innan för pappa är alltid trött. Elvis tycker inte alls att det är så där jättekul med en lillebror utan tänker rymma ut i rymden, men trillar istället ner från taket och hamnar å sjukhus. DÄR är det tyst. Fast ensamt. Ca 3 år.

Eddie får en lillebror av Lisa Bjärbo

Den här är några år gammal nu, men så fin. Här är det verkligen inte så positivt att få en lillebror direkt och det kan man ju förstå. Han skriker mest och tar mammas och pappas tid ifrån Eddie. Min tjej gillade från 20 månader men var mest upprörd över att lillebror fick Eddie gosekanin. Det skrivs aldrig ut men syns i bild… Passar nog bäst från ca 2 år, ungefär.

Det är dock lite ont om normkritiska böcker om att få syskon tycker jag. Jag läste ”När storken störtat” av Louise Gustafsson och Sanny Thor för några år sedan, och den tar upp ämnet IVF, men där är problematiken snarare längtan efter syskon.

Det har även kommit en sprillans nya bok om syskon i vår faktiskt:

”Vi är syskon : tolv berättelser om att ha syskon” på Rabén & Sjögren.

Där samsas många fina berättelser om Syskonskap som det verkar, men jag har ännu inte lyckats lägga vantarna på den. Det är en samlingsutgåva som visar på alla sidor av syskonskapet. Att både längta efter syskon, vara avundsjuk på kompisens syskon, hur det är att vara lillasyster men också att bli storebror. Svartsjuka och kärlek. Verkar vara en toppenbok att läsa både före och efter att bebisen kommit.

Har ni några egna tips att komma med? Annars avslutar vi här vår syskonvecka men inte vårt systerskap! Kulturkollo återkommer som vanligt imorgon med nytt tema!

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

4 svar på ”Om att få syskon”

(Det sägs att drygt två år är den optimala åldersskillnaden, då räknas syskonen som tvillingar, de har alltid levt med varandra och vet inte något annat – man ska inte räkna med problem eller svartsjuka ❤️ Tio års åldersskillnad räknas som ett ensamt barn, jag fick en syster när jag var tolv, trevligt det också )

Stängt för kommentering.