Vi ser oss om i världen!

bildkälla: pixabay.com

Idag är det Världsbokdagen som instiftats av Unesco och visst kan vi alla hålla med deras slogan ”Reading it’s my right!”. Litteraturveckan i Sveriges Radio drar också igång just idag, på fredag skall både Sveriges Radios Romanpris, Novellpris och Lyrikpris delas ut på Stadsbiblioteket här i Göteborg. Klart att jag kommer att lyssna på P1 under veckan för att sedan hänga på biblioteket på fredag!

Här på Kulturkollo kommer vi att ägna veckan åt att se oss om i världen och hoppas kunna tipsa om kultur som låter oss resa hemma i fåtöljen, kultur som öppnar våra ögon för andra sätt att leva och kultur som visar på hur människor kan hitta gemenskap genom kulturella upplevelser. Några av er som följer mig vet säkert att jag har mitt hjärta i litteratur från Afrika söder om Sahara och i regionen Indien/Pakistan. Det var inte en slump att jag häromveckan i utmaningen ljög om att jag åkt tåg i Indien, det är en sån där dröm som jag haft länge. Nu får jag nöja mig med att resa till Indien i läsfåtöljen och kan förstås inte motstå att tipsa om några mycket läsvärda författare från Indien och Pakistan. Vill ni följa med på en resa tillsammans med mig så tycker jag ni ska läsa:

Aravind Adiga – hans samtida romaner berättar på ett både humoristiskt och mycket allvarligt sätt om ett Indien i förvandling. Jag har läst Den vita tigern, Between the Assassinations, Siste mannen i tornet och Selection Day (text om den idag på och dagarna går …). Fantastisk läsning fylld av samhällspatos, indiska miljöer och glimten i ögat.

Jhumpa Lahiri – novellsamlingen Främmande jord är en klassiker och romanen Sankmark  och de är båda böcker som handlar om att höra till, känna sig hemma och samtidigt befinna sig i exil. Påtvingad tillhörighet och påtvingad eller självvald exil, kan man egentligen välja bort sin kultur, sin familj?

Mohsin Hamid – var aktuell senast i höstas med sin roman om flykt: Exit West. De tidigare romanerna är också de mycket spännande läsning, sluka Nattsvärmare, Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien och Den ovillige fundamentalisten!

Kiran Desai – som jag bara läst Bittert arv av men det är en helt fantastisk roman på så sätt att den väver samman så många frågor. Den diskuterar kolonialismens spår i det indiska samhället, hur komplicerat det kan vara att befinna sig mittemellan olika kulturer utan någon riktig plats att kalla hemma, det politiska läget i norra Indien och dessutom en kärlekshistoria mellan två ungdomar som har svårt att få omgivningen att acceptera deras kärlek.

Kamila Shamsie – vars roman Brända skuggor  inte bara utspelar sig i Indien/Pakistan får ändå vara med. Man får följa två släkter under 1900-talet och samtidigt vävs den politiska utvecklingen i regionen in. Just nu läser jag Home Fire  som också den är mycket lovande.

Arundhati Roy – inte kan man tipsa om indisk och pakistansk litteratur utan att nämna författaren till De små tingens gud och Den yttersta lyckans ministerium. Jag beskrev den som en kakafoni av röster i höstas och den känslan lever kvar. Helt fantastisk läsning emellanåt, ganska spretig däremellan men som en skarpt tecknad bild av det samtida Indien är den suverän.

Välkomna till veckans tema: Vi ser oss om i världen!

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

2 tankar på “Vi ser oss om i världen!

  1. Passande läsning skulle annars kunna vara Kvinnor på tåg av Anita Nair. Jag har inte läst den, men tänkt göra det länge. Har du?

    1. Ja, jag har läst den men innan bloggen, då minns jag helt klart sämre. Den är riktigt bra! Tack för påminnelsen 🙂

Kommentarer är stängda.