Normala människor

helena-top

Men oj, det här läsupplevelsen var jag inte beredd på. Den kom, slog till och lämnade mig i tillstånd av saknad och melankoli. Och den var alldeles, alldeles för fort över. Av en ren tillfällighet klickade jag igång ljudboken Normala människor av Sally Rooney och “the rest is history” så att säga.

Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är utåt sett typexemplet på en populär fotbollskille. Hon är rik, smart men ensam. Connell och Mariannes vägar korsas – de pratar, snart ligger de med varandra, sen gör de slut – eller var de ens ihop? Så fortsätter det – de dras till varandra, glider isär, kan inte vara tillsammans, kan inte vara utan varandra – hela vägen till universitetet i Dublin.

På universitetet händer dock något. Maktstrukturen dem emellan ruckas. Nu är det Marianne som har många vänner medan Connell blir allt mer ensam och introvert. Vad händer med deras förhållande när omvärlden ser och ter sig annorlunda?

Karaktärsskildringen! Det är de små nyanserna som gör det. Jag känner så med dem och de är fullständigt normala i sin komplexitet och närvaro. Jag vill bara hålla om dem samtidigt som jag tvingas bevittna hur de ständigt går runt varandra, missförstår och lämnar varandra – som att bevittna en oundviklig och ständig tragedi samtidigt som det blir så fint. Roonye lyckas verkligen fånga det mänskliga i de små, till synes, obetydliga tingen och skiftningarna.

Normala människor är i grund och botten en kärlekshistoria – en lycklig sådan, ett sorgespel, en mänsklig sådan. Men den handlar också om klass, vänskap och människans samspel. Dessutom lyckas författaren att dissekera det subtila maktförhållande och maktspelet som sker mellan Marianne och Connell.

Den här var jag inte beredd på. Den kom, slog till och lämnade mig i tillstånd av saknad och melankoli. Och så klart alldeles hjärtevarm.

Kopplingen till prisa, prisade prisat? Normala människor vann 2018 The Specsavers National Books Award och blev samma år nominerad till The Costa Book Award och The Man Booker Prize och just nu nominerad i Annual Goodreads Choise Awards i kategorin Best fiction.


Titel: Normala människor
Originalutgåvans titel: Normal People
Författare: Sally Rooney
Översättare: Klara Lindell
Förlag: Albert Bonnier förlag
Originalutgåvans utgivningsår: 2018
Omslagsformgivare: Elin Michaelsdotter
Författarporträtt: Jonny Davies

One comment Add yours

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.