Kategorier
Romankoll

Följ prästdöttrarnas äventyr

Lotta

Igår skrev Helena om att resa till Austens tid, och jag väljer också att resa bakåt i tiden. Men lite längre bort, till 1600-talet och systrarna Morlandeus.

Maria Gustavsdotter har skrivit den fantastiska romanserien Prästdöttrarna, som börjar med Ulrikas bok och därefter fortsätter med Katarinas bok, Ebbas bok, Ylvas bok – och nu den alldeles färska Agnetas bok. Det här är verkligen en läsfest för den som älskar historiska romaner.

Det här är böcker att svepas in i och fly verkligheten för en stund. Och det känns verkligen som att jag förflyttas till 1600-talet när jag läser. Inte för att jag egentligen vet hur det var då, men Maria Gustavsdotter är mån om alla detaljer och beskrivningar så det känns väldigt trovärdigt. Hon berättar om maten, kläderna, vardagen. Det är tyger, fähus, kyrkbänkar, avträden och fataburar. Språket flyter fram och känns också tidstypiskt med diverse gammeldags uttryck och formuleringar, utan att för den skull bli svårläst eller konstruerat. Allt känns så levande och äkta.

Det är också ett stycke kvinnohistoria. Böckerna berättar om hur livet kunde vara för en kvinna på den här tiden. Arbetet på gården, beroendeställningen till männen, att inte äga rätten till sig själv eller sitt liv, att inte kunna försörja sig, och att kanske bli anklagad för häxerier om du gjorde något som avvek från normen.

Om du missat den här lysande serien – you’re in for a treat! Det enda som är negativt är att varje del borde vara minst 600 sidor tjock eftersom man aldrig vill att historien ska ta slut.

Bonusläsning: För ett par år sedan bjöd Maria Gustavsdotter oss på sina bästa boktips. Är du nyfiken på vilka historiska romaner som hjälpt henne att göra research, samt vilken roman hon aldrig vågar läsa igen så kolla in det här inlägget.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.