Snart tar vi paus från skolan, eller inte …

Linda
I fredags firade vi årets studenter och imorgon är det dags för eleverna i år 1 och 2 att få sommarlov. Det har varit en märklig vår där distansundervisningen gjort att kontakten mellan lärare och elever verkligen har försvårats och försämrats. Det är alltså inte bara skolavslutningen vi firar, utan också att vi (förhoppningsvis) kan komma tillbaka i höst till en mer vanlig situation.

För den som saknar skolan under ledigheten tänkte jag tipsa om lite skolrelaterad läsning att njuta av för såväl unga som gamla:

Anna Ahlunds senaste bok Ganska nära sanningen utspelar sig på fiktiva Sibylla allmänestetiska läroverk i Uppsala där huvudpersonen Nico börjar den fiktiva utbildningen allmänestetisk linje.

Lite äldre, men fortfarande läsvärd är Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin som också den utspelar sig på en fiktiv skola med estetprogram.

Korridorer är en helt ny novellsamling av Ester Roxberg och Moa Eriksson Sandberg som rör sig i högstadiets korridorer och ibland utanför dem. En riktigt fin bok.

Moa Eriksson Sandberg har också skrivit en lättläst serie om tre vänner som utspelar sig under sista årets på gymnasiet och tiden därefter. De heter Azras bok , Linns bok och Nicos bok. Rekommenderas!

Om det inte är just skolmiljön som lockar vill jag tipsa om en av förra årets bästa ungdomsböcker Är det nu allt börjar? av Siri Spont. Den utspelar sig på en språkresa i södra England som är minst sagt händelserik och inte bara på ett bra sätt.

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld handlar om Sigge som flyttar från Stockholm till en mindre ort och ägnar sommaren åt att skapa ett nytt liv och en ny stil åt sig själv, som förhoppningsvis ska göra att det funkar bättre i den nya skolan än den andra.

Eller så är det kanske lärarna du vill fokusera på? Då rekommenderar jag verkligen Som en öppen bok av Sara Molin om svenskläraren Clara och hennes ganska hemska kollegor och elever.

 

BIld av PublicDomainPictures från Pixabay

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.