Kulturkollo tipsar: Titta på havet

 

 

Havet

Jag står framför havet.
Där är det.
Där är havet.
Jag tittar på det.
Havet. Jaha.
Det är som på Louvren.

Göran Palm, ur Världen ser dig, 1964

Mitt tips idag blir kanske inte så mycket att titta på havet utan att titta på havet och reflektera över vad man ser. Havet är ju, som vi alla förstår, så mycket mer än yta. Börjar man tänka på det så svindlar det lätt till.  I Havsboken av Morten A Ströksnes så får man följa med två vänner ut på norra Ishavet i jakt på att fånga en Håkäring från en liten gummibåt och på köpet så får man följa de två männen i deras samtal, reflektioner kring livet i havet och människans påverkan på havet och dess invånare. Förra årets augustprisvinnare Ålevangeliet  av Patrik Svensson är en fantastisk text som utifrån en art kopplar naturvetenskap, kulturhistoria, naturvetenskaplig historia, filosofi och hur människan i alla tider varit nyfiken på naturen, velat undersöka naturen och också påverkat naturens sköra balans. Häromdagen sommarpratade Patrik Svensson i P1 och jag lovar att man inte tittar på havet med likadana ögon igen efter att ha hört det. Mitt tips är att lyssna och sedan titta på havet!

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →