Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo tipsar om Historiskan

Linda

Som historielärare sliter jag med att bredda den historia som läroböcker erbjuder, där kvinnor inte sällan står i bakgrunden. Minoriteter ska vi inte tala om, om de finns med är det i princip alltid som offer, medan den egna historien är i princip osynlig. Tidningen Historiskan erbjuder ett annat perspektiv. Där står historiskt betydelsefulla kvinnor i centrum och representationen är över lag bättre.

I år firar Historiskan fem år och jag firade genom att beställa de gamla nummer jag inte hade. I höst ska de få bo på jobbet så att jag kan använda utvalda artiklar i undervisningen. Tills dess är det meningen att jag ska läsa och därmed utöka mina historiekunskaper. Mest ser jag kanske fram emot att läsa temanumret om kampen för rösträtt, men tatueringens historia, den kristna slöjans historia i Sverige och texter om Kata Dahlström, Hilma af Klint och drottning Kristina lockar också.

Fortbildning när den är som bäst!

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.