Kulturkollo tipsar: Legimus för lästips

carolina-top

Jag vill tipsa om den gigantiska sidan Legimus.se för att få lästips, för ALLA.

Legimus är ju annars en app och en databas för anpassade böcker för personer med fysisk läsnedsättning som då gratis kan få låna böcker anpassade för dem. (det kan handla om inlästa böcker som i det här fallet kallas ”talböcker” eller om punktskriftsböcker) Har du en läsnedsättning (exempelvis synnedsättning eller dyslexi) – gå till ditt bibliotek så berättar de mer om hur du får tillgång till legimus och andra hjälpmedel.

Men! Som bibliotekarie använder jag själv ofta legimus.se för att hitta lästips, utan att vara inloggad alls. Ta bara den helt ovärderliga sidan där alla dessa norska långserier (ni vet, Sagan om Isfolket, Fjällrosor med många fler) listas med namn och alla titlar:

https://www.legimus.se/102611/norska-langserier

Eller artikeln som heter Längtan till Italien och listar en mängd böcker med italiensk anknytning på olika vis:

https://www.legimus.se/204981/langtan-till-italien

Helt genial är listan Böcker från olika decennier:

https://www.legimus.se/212044/bocker-fran-olika-decennier

Men det finns många, många tipslistor att välja mellan på sidan (kul är till exempel den blandade tipsliste-tipslistan….) Börja på startsidan för lästips och leta dig fram i menyerna:

https://www.legimus.se/lastips

Böckerna listas så klart med vidare länkar till talboken eller punktskriftsboken, och för att kunna nå dem behöver du ha ett konto och vara inloggad (och då alltså ha någon form av fysisk läsnedsättning). Men för dig som INTE har konto – det är ju bara att skriva ner boktitlarna och skaffa böckerna själv, på vanligt vis! Det är tipsandet jag vill tipsa om här, och en väldigt användbar sida för alla bokälskare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.