Gästbloggare: Mind the Book-Camilla

Efter Annas bretonrandiga boktankar och Hannas azurblå ansats inför Europatemat kommer här ett ultramarint utrop från UK med titeln Kleinblått och nischat – rapport från en brittisk bokhylla:

Redan före Brexit sade britter t.ex. ”Jag ska åka till Europa i påsk”, eller ”Jag har en kusin i Europa.” Det syftar på den geografiska situationen, men avslöjar även ett förhållningssätt. Den här texten har beröringspunkter från båda sidorna av Engelska Kanalen. Det bör sägas att det tycks finnas, eller ha funnits, ett alldeles särskilt mentalt motstånd bland engelsktalande när det gäller litteratur i översättning och även film med undertexter.

En person som ville ändra på det och faktiskt växte upp på båda sidor av sundet var Jacques Testard. Litteraturintresserad och lärd, men hade svårt att hitta jobb i förlagsbranschen. Så för precis tio år sedan bestämde han sig för att starta eget förlag, med syfte att uppmärksamma smal europeisk litteratur bland annat. De kornblå omslagen har vad han kallar en demokratisk design. Möjligen för att han själv marinerats i Gallimard-utgåvor under uppväxten. Böckerna är likadant utformade oavsett om det är en etablerad författare eller en ”emerging”, med hans eget ordval. Det finns även en vit serie, för sakprosa. Typsnittet på omslagen heter för övrigt Fitzcarraldo och för att till fullo förstå metaforen behöver du se Herzogs film.

Fyra Fitzcarraldo-publicerade författare har fått Nobelpris; Svetlana Aleksijevitj, Olga Tokarczuk, Annie Ernaux och Jon Fosse. I min ägo finns den mer lågmälda Grove av Esther Kinsky. Den blir mitt europeiska boktips idag. Läsidén fick jag för övrigt från Caroline, en av de första bokhororna.

Rekommenderar samtidigt denna podcastintervju.


Om gästbloggaren

Camilla Malmer började bokblogga mycket tidigt, i januari 2002 och har fortfarande kontot @mindthebook på Instagram. Det består trots att bloggen lades ner 2014. Camilla listar sedan dess lästa böcker på goodreads: mindthebook

Besök även butiken acertainjenesaisquoi  vars verksamhet just flyttat från London till en studio i Folkestone, på sydostkusten, med utsikt över Dover-Calais-färjorna och Frankrike.

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

2 tankar på “Gästbloggare: Mind the Book-Camilla

  1. Jag har läst tre sidor och den verkar underbar och perfekt för min planerade läshelg under Kristi himmelsfärd. Det låter dessutom som ett strålande förlag att botanisera mer i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.