Bibliotekarie både på jobbet och hemma?

Månadens tema här på Kulturkollo är Arbete, och jag tänkte skriva lite om mitt eget yrke, bibliotekarie. Först funderade jag på att skriva utifrån att det kan vara svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid när man läser mycket privat och också jobbar på bibliotek. Vad är jobb och vad är fritid? Svårt att avgöra när en ganska stor del av ens tjänst handlar om läsfrämjande aktiviteter och om att i olika sammanhang tipsa om böcker. Sedan märkte jag att jag drog iväg åt ett annat håll. Lite mer beskrivande om hur just min tjänst ser ut, så det här blir mer en text om de olika delar som kan finnas i en bibliotekarietjänst och inte så mycket om gränsdragning mellan fritid och jobb.

Jobbar du som bibliotekarie? Åh vad roligt, det har jag också funderat på om jag skulle byta jobb, det verkar så mysigt. Jaha, är det en högskoleutbildning? Man måste läsa minst tre år alltså? Ungefär så kan det låta när någon man inte känner så väl frågar vad man jobbar med. Jag får också ofta frågan vad vi gör när vi inte är nere i biblioteket vid informationsdisken (vad gör de på banken efter tre …). Många tror också att vi läser väldigt mycket på arbetstid och att nya böcker liksom bara kommer till biblioteken av sig självt. Utrustade och klara. En vanlig missuppfattning är att det är tyst och lugnt, men den bilden tror jag håller på att ändras i och med att det varit en del skriverier om hur stökigt det faktiskt kan vara på våra bibliotek. En sak är ju gäng och stök med droger, som är riktigt otrevligt. Sedan har vi det lite mer delikata problemet med barnfamiljer som lever loppan och där föräldrar säger till sina barn att springa in och leka i lekrummet (biblioteket) när de själva går och fikar. Den problematiken går jag dock inte in i här. Jag tycker mycket om mitt jobb, och tänkte beskriva lite hur en vanlig vecka kan se ut för mig. Vad för typ av olika moment som ingår i min tjänst. Detta beror ju såklart på var man arbetar någonstans och vad för typ av tjänst man har. Men så här kan mina veckor se ut.

Pass i informationsdisken. Det är ju det här alla besökare ser när de kommer in på bibblan. Här får vi en massa frågor, inte bara om böcker, utan om allt möjligt som människor kan behöva hjälp med. Det är en av de roligaste grejerna med mitt jobb. Att hjälpa till att hitta rätt bok till rätt person. De kanske går ifrån biblioteket med något helt annat än vad de först tänkt. Det kan vara allt ifrån att man vill ha tips till sitt nioåriga barn som inte riktigt kommit igång med sin läsning, eller så kanske man vill ha någonting bra att läsa till sig själv. Helst ingen deckare. Men den får gärna vara lite spännande, och kanske med en kärlekshistoria i. Absolut ingen Fantasy, men det gör ingenting om den är lite mystisk. Det kan bli många och varierande frågor under en dag. Tur att det finns bibliotek!

Kopiering och scanning är något som vi hjälper till med många gånger under en dag. Det finns inte så många ställen ute i vårt samhälle där man kan få hjälp med detta. Det är också långt ifrån alla som kan hantera sin mejl, hitta sina dokument och slutligen skriva ut det man behöver. Många behöver också hjälp med att skriva ut exempelvis kontoutdrag för att skicka vidare till olika myndigheter. Om det kan vara besvärligt att hantera datorer och skrivare, så blir det ännu krångligare om man inte kan språket så bra. Som sagt. Tur att det finns bibliotek!

Möten. Precis som överallt på alla arbetsplatser i alla branscher så känns det som om mötena har blivit fler? Visst gör det? Jag sitter nog med i sex olika mötesgrupper, förutom APT och möten med anknytning till facket. Det är bra med möten tycker jag. Om man har något att diskutera. I mitt fall så är vi lite och svajar med delvis ny organisation, så våra mötesstrukturer har inte riktigt satt sig ännu. Det blir nog bra när vi fått bo in oss i alla olika sammanhang man ska vara med i.

Inköp. Jag sitter med i inköpsgruppen på min arbetsplats, vilket innebär att när alla har läst sambindningslistan från Svensk bibliotekstjänst (som är de listor över nya böcker som många bibliotek utgår ifrån), så är vi några stycken som går igenom all utgivning och ser vad vi ska köpa in till just vårt bibliotek. Vi lyssnar också mycket på våra besökares önskemål (tur att det finns bibliotek!), men sedan så bestäms det bok för bok vad som ska finnas hos oss. Det krävs en hel del omvärldsbevakning, att man läser recensioner, kollar upp vad författare skrivit tidigare mm. Sedan görs det en beställning på böckerna (som helst ska bli rätt och riktig överallt så det går lätt att få in boken i vårt bibliotekssystem när vi får hem den).

Bokcirklar. Tillsammans med en kollega så håller vi igång fem bokcirklar för vuxna på vårt bibliotek. Det ligger en hel del arbete bakom att bestämma vilka titlar (4 per termin) vi ska läsa. Vi försöker få en spridning mellan manliga och kvinnliga författare, genrer och geografiska områden. Vi har fulla grupper i våra cirklar och jag tänker det är tur att det finns bibliotek!

Boktips med fika. Tre gånger per termin så har jag och en kollega öppna bokfikor. Man behöver inte anmäla sig i förväg och vi bjuder på lite fika. Det här är väldigt populärt och det brukar komma mellan 40 – 60 personer per gång. Detta är något som är riktigt kul att arbeta med i och med att feedbacken är så omedelbar och vi får höra hur mysigt och bra det är och att det uppskattas att vi tipsar om böcker man aldrig skulle hitta till annars (tur att det finns bibliotek!). Det är en del att läsa in eftersom vi brukar tipsa om ca sju titlar var och även här har vi som målsättning att vi ska variera oss så gott det går.

Skyltning, hemsida och närvaro på sociala medier. Vi lägger ner mycket jobb på att skylta snyggt i biblioteket. Jag har en kollega som är riktigt duktig på att göra mallar till affischer, flyers och annat material vilket gör att det blir extra roligt att fixa med allt sådant. Mer och mer tid går också åt till att publicera inlägg på Facebook, Instagram och vår egen hemsida. Det här är inget jag har något huvudsakligt ansvar över utan vi hjälps åt. Det känns bra att kunna nå ut till fler människor via digitala kanaler. Personer som kanske har svårt att ta sig till sitt bibliotek. Tur att det finns bibliotek!

Programplanering. Igår satt jag med i ett planeringsmöte inför våren 2025, där vi diskuterade de författare och föreläsare vi skulle vilja bjuda in. Den här våren har vi haft Henrik Berggren (historiker, journalist) och Andrev Walden (aktuell med sin bok Jävla karlar). Nu i höst så kommer exempelvis Tina Harnesk som vann priset Årets bok i höstas, med sin roman Folk som sår i snö. Det här är en del av arbetet som har har vuxit med åren skulle jag säga, att biblioteken i större utsträckning än tidigare exempelvis arrangerar och genomför sina egna program och håller i författarsamtal. Jag tycker det här är en väldigt rolig del av mitt jobb, och det är kul att så många fler människor får möjlighet att gratis eller för en rimlig summa får möjlighet att lyssna på intressanta samtal. Tur att det finns bibliotek!

Smått och gott. Den här veckan sitter jag med delårsstatistik över hur många besökare vi haft på våra program, hur många personer som är med i våra bokcirklar och en del annat. Jag sitter också och kämpar med InDesign för att få till snygga bilder till våra nya bokcirkelkassar.

Bokuppsättning och gallring. Det här är någonting som vi håller på med löpande varje dag. Alla böcker som lånas ut kommer ju också (de flesta i alla fall!) tillbaka till biblioteket, och då ska de upp i rätt hylla. Gallrar gör vi också ständigt. Tar bort trasigt och inaktuellt. Ibland hamnar gallrade titlar i magasinet, ibland får de hänga med när vi har utförsäljningar och ibland slängs de helt enkelt. Att ha ett aktuellt och angeläget bokbestånd är någonting vi arbetar hårt med. Vi som folkbibliotek har inget bevarandeuppdrag, vilket innebär att vi inte måste spara allt. Och tur är väl det för då hade vi inte haft plats att köpa in nytt, och hade vi inte haft plats för nyheter eller att köpa in böcker våra besöker vill läsa, eller kanske klassiker som ges ut på nytt så tänker jag att det inte varit lika härligt att besöka oss. Tur att det finns bibliotek!

Bild: Pixabay

Annette

Är något av en allätare när det gäller litteratur, men dras kanske mest till psykologisk spänning, otillgängliga platser och dysfunktionella familjer. Längtar alltid till London och har alltid en ständigt växande hög med böcker bredvid sängen.

Visa alla inlägg av Annette →

3 tankar på “Bibliotekarie både på jobbet och hemma?

 1. Jag är en av alla som har bibliotekarie som (ett) drömyrke. När jag var barn var det något magiskt med biblioteket, en lugn och välkomnande plats full av böcker, tidningar och musik att ta del av. Eftersom jag är uppvuxen på en liten ort minns jag också bibliotekarien (det fanns säkert nån mer som hoppade in ibland, men det är Anita jag minns) och hur hon lärde känna oss storläsare och vad vi brukade tycka om.

  När jag blev äldre tog andra intressen större plats och dessutom blev pocketboken billig och lättillgänglig. Då tappade biblioteket sin magiska glans lite för mig, eftersom man skulle anpassa sig till öppettider, återlämningsdatum och reservationsköer. Man kan väl säga att jag gillade biblioteket mer i teorin än i praktiken.

  Nu på senare år är jag tillbaka i min roll som library lover! Jag läser kvällskurser för mitt höga nöjes skull och ofta går det mesta av kurslitteraturen att hitta på biblioteket om man har lite framförhållning. Dessutom är det skönt att sitta och plugga lite mer fokuserat på ett bibliotek än hemma i lägenheten där massa annat pockar på uppmärksamheten. Och när jag ändå är där och hämtar/lämnar kurslitteratur blir det lätt att jag får med mig lite skönlitteratur också hem… För även om jag mest läser e-böcker nuförtiden så är det ändå nåt speciellt med en pappersbok.

  Tur att det finns bibliotek!

  1. Härligt med fina biblioteksminnen från uppväxten! Själv har jag egentligen inga sådana, vi hade inget bibliotek alls där jag växte upp innan jag var ca 12 år tror jag (utom ett yttepyttelitet skolbibliotek), och då var det nog lite sent för mig att bli biblioteksbesökare tydligen :-). Däremot har jag ju gått med mina egna barn sedan de var små. En nackdel med att jobba på bibliotek själv är att man sällan besöker andra bibliotek än sin egen arbetsplats. Jag försöker hela tiden bli bättre på det, det händer så himla mycket bra grejer på biblioteken runt om.

   Tur att det finns bibliotek!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.