Tisdagsutmaning: Så minns vi fredsdagen 8 maj 1945

anna-top

I dagarna är det 70 år sedan Europa firade att freden var kommen. Bilden ovan är tagen på Kungsgatan i Stockholm (bildkälla: Wikipedia Commons) och jag blev så sugen på att utmana alla kulturkollos läsare att fråga runt bland alla äldre som ni känner. Hur minns ni fredsdagen? Här är några svar som jag fick:

så minns vi ...

Gör som min snälla  svärmor – ring runt till vänner och bekanta, be dem berätta. Eller kanske minns ni någon särskild text där man kan ta del av ögonvittnesskildringar från kriget eller krigsslutet? Tipsa gärna om dem också. Snart är de som kan berätta borta och visst vore det spännande att hjälpas åt att väcka minnen till liv? Skriv ned det ni hör, eller kanske var ni med själva? Kommentera eller länka till  egen blogg så att vi hittar till er.

En person som dokumenterade den här speciella dagen i sin dagbok var Astrid Lindgren. Inspireras av hennes text och gräv där du står. Nu samlar vi minnen!

Foto Kungliga Biblioteket, Andrea Davis Kronlund
Bild från Astrid Lindgrens dagbok 1939 då kriget bröt ut. Foto: Kungliga Biblioteket, Andrea Davis Kronlund

7 maj 1945
Detta är V-dagen! Kriget är slut! Kriget är slut! KRIGET ÄR SLUT!
Klockan 14.41 (tror jag) undertecknades kapitulationen i ett litet rött skolhus i Reims /…/ varigenom alla tyska styrkor i hela Europa ger tappt. Norge är alltså också fritt nu. Ett vansinnigt jubel ligger i detta nu över Stockholm. Kungsgatan är täckt av ett flera centimeter tjockt papperslager, alla människor bär sig åt som om dom var tokiga. Vi sjöng ”Ja, vi elsker” på jobbet efter radioutsändningen klockan 3. Sture är inte hemma till middag, men han skickade hem en flaska sherry för att vi skulle kunna fira freden. Just nu spelar dom Stjärnbaneret på radion. Jag har druckit sherry med Linnea och med Lars och är något yr. Det är vår och solen skiner denna signade dag och kriget är slut. Jag skulle inte vilja vara tysk. Tänk, kriget är slut, Hitler är död (nu jublas det och hurras i radion; Stockholm är komplett från vettet).

Ur Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939 – 1945 med tillåtelse av Salikon Förlag.

9 kommentarer Lägg till din
   1. Jag försökte i alla fall motivera fusket! (; (: Vet nämligen att jag intervjuade min farfar, farmor och mormor om andra världskriget i gymnasiet och ingen av dem minns särskilt mycket då de var så unga då…

 1. Jag har ett minne av fredsdagen. trots att jag inte är född ännu.
  Min mamma som är 89, har berättat att hon jobbade hos Raben och Sjögren.
  Astrid Lindgren hade väl inte blivit så känd då,men dom jobbade tillsammans
  i flera år.
  Mamma gick ut för att titta på allt som hände på Kungsgatan .
  När hon kom tillbaka till kontoret sa Raben till henne att det inte var lämpligt att
  lämna sin kontorsplats . Men hur kan man tänka så när freden äntligen har
  kommit efter alla år ,
  Jag tänker alltid på det när jag ser alla filmer från Kungsgatan , där gick mamma
  som en 18 åring och fick uppleva en världsnyhet och hennes chef gillade inte det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *