Veckans utmaning: Kokböcker och middagsskildringar

linje-viktoria

Vi har satt oss till bords den här veckan och självklart handlar tisdagens utmaning om just detta! De senaste årens kokboksboom har gjort att det inte bara säljs utan även publiceras enorma mängder kokböcker varje år. Många köper och läser också kokböcker för att det är roligt och för att få inspiration, inte bara för att rent praktiskt använda recepten som står i dem.

Sålunda handlar tisdagens utmaning om just kokböcker. Du får två uppdrag.

 1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
 2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?

Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

Svara i egen blogg, på instagram eller i en kommentar. Hur du vill. Glöm bara inte att länka eller lämna en rad, så att vi kan hitta din text eller bild!

Dela gärna: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Skrivet av:

Publicerat: 15 mars, 2016

Kategori: Aktuellt, Kategorier, Kulturkoll

Visningar: 6100

Taggar: , ,

36 Responses to Veckans utmaning: Kokböcker och middagsskildringar

 1. Ann-Charlotte skriver:

  Ett tema helt i min smak 🙂
  Jag förklarar min kärlek till kokböcker i ett inlägg på min blogg: http://www.ekensten.se/2016/03/kokbocker.html

  • Viktoria skriver:

   Annas mat står nog i de flesta hyllor.=) Jag gillar ju också att bara läsa och bläddra i kokböcker, även när jag inte använder dem sedan.

 2. Hanna Frost skriver:

  Fergus Hendersons Nose To Tail Eating har en hederplats i köksbokhyllan, trots att jag bara använder den för att göra rimningslag. Den håller en lågmäld ton, går helt i svartvitt och har artistiska foton på mat och matmiljöer men aldrig på de färdiga rätterna.

  Mest nedkladdad är Heston Blumenthal At Home. Fantastiskt goda, smakintensiva rätter som är tidskrävande men inte arbetsintensiva. Kokboken följer med oss varje sommarsemester.

  • Viktoria skriver:

   Vår kokbok återkommer i många utmaningar visst.=) Så roligt med en gemensam matlagningskulturskatt. och din husmorskokbok ser ju ut att vara guld!

 3. Eva-L skriver:

  Jag skulle behöva skriva ett inlägg för varje kokbok jag har, men det får bli ett senare projekt! 🙂
  Här är mina svar: http://beslutsangest.blogspot.se/2016/03/veckans-kulturkollo.html

  • Viktoria skriver:

   Sju sorters kakor är en riktig klassiker! Jag har nog aldrig slitit ut en kokbok dock, men det är ju imponerande och berättigar definitivt nyköp!

  • Viktoria skriver:

   Vad roligt med en kokbokstok till. Julie & Julia verkar vara återkommande hos många och jag gillar den också skarpt. Så inspirerande och charmig.

 4. David skriver:

  Åh, det här går jag igång på! Skulle kunna skriva mängder om det här.

  http://oarya.se/2016/03/16/en-utmaning-i-min-smak/

  • Viktoria skriver:

   Jaaa, här är så mycket kul att plocka av ju! The Chiappa-sisters gillar jag också. Även om de inte ALLS är vegetarianer som moi.=)

  • Viktoria skriver:

   Åh, jag har också min gamla hemkunskapsbok kvar. Kan fortfarande nästan se det där receptet på vegetarisk moussaka framför mig. Lagade det många gånger men länge sedan nu.=)

 5. Kul tema – jag blir ju hungrig. Men hur dan jag är på att laga mat kan ni läsa här: http://fantastiskaberatterlser.blogspot.se/2016/03/veckans-utmaning-till-bords.html

  • Viktoria skriver:

   Haha, ja, äta bör man annars dör man! Men man måste ju inte laga så avancerad mat eller långkok för att det ska bli gott och man ska bli mätt.=)

  • Viktoria skriver:

   Finns det någon som inte älskar choklad.;) Hmm… nu när jag tänker på det så hörde jag ett rykte om påskgodis i fikarummet på jobbet och jag har ju faktiskt rast:)

 6. Sara Pepparkaka skriver:

  https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2016/03/16/mat-i-bocker/
  Jag älskar mat i böcker (eller, ja, jag älskar faktiskt mat överlag..)

  • Viktoria skriver:

   Alltså de där kokböckerna låter ju förträffliga båda två! Den första för att den låter hur rolig som helst, den andra för att det låter som att man faktiskt bara behöver den. Och inget annan. Compact living i kokbokshyllan.

 7. Jenny B skriver:

  Härligt tema! Min favoritkokbok är Till bords med Proust, men jag har aldrig ens försökt mig på att laga något av de spännande recepten där! Då är gamla trygga Bonniers nya kokbok oftare använd, trots att flera av recepten känns ytterligt omoderna. Men ändå!

  • Viktoria skriver:

   Fast de där grundkokböckerna verkar vara de mest använda av alla generellt! Inte att förkasta. Fast Till bords med Proust gillar jag också, Mycket för den litterära kopplingen förstås.

 8. Bara brittiskt skriver:

  Jag läser nog mest böcker om mat och kockar snarare än kokböcker eftersom jag vill åt kulturgeografin i mat. Det blir Clarissa Dickson-Wights underbara böcker som jag måste skriva om snart känner jag nu i och med detta roliga inlägg. Nigel Slater, Rick Stein…
  För titeln den mest kladdiga och trasiga kokbok vi har står det mellan två. Den ena är Pat Chapman’s Curry Bible och den andra är Indiska kokboken och där har jag faktiskt ätit gott i Bradford på restaurangen som hjälpte dem med recepten och som skyltade med denna svenska bok i ett glasskåp, haha. Det syns att det är den curryberoende maken som lagar det mesta av maten hos oss. 😀

 9. C.R.M. Nilsson skriver:

  Jag älskar verkligen matlagning, så den här utmaningen är ju som klippt och skuren för mig: http://lacrimamens.com/blog/tisdagsutmaning-kokbocker-och-middagsskildringar.html

 10. Bakbokmat skriver:

  Här kommer min bloggs första inlägg någonsin om kokböcker! Och jag tycker att det var på tiden. https://bakbokmat.wordpress.com/2016/03/19/kokbocker/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *