Yummy! En kärleksförklaring till världens bästa matlagningsprogram!

helena-top
Konfiterad kyckling? Ingen aning fram till för några veckor sen! Då såg jag ett avsnitt av Masterchef Australia (läs inte för långt ner i texten via länken om du inte vill veta vem som vinner den säsong som visas i Sverige nu, jag valde bort tv-bolagets egen sida för att de öppnar med en bild på finalisterna…) där man med noggrannhet förklarade konfiteringsprocessen (kycklingen (eller what ever) kokas långsamt i massor av fett). Dagen efter kunde jag med schvung klämma i med det som svar på en fråga i På spåret. Haha! Det är sånt som gör livet lite extra värt att leva!

Jag har egentligen redan pratat allt för mycket om min djupa kärlek till matlagningstvns Rolls Rolls (en bilreferens, verkligen?), men jag kan inte låta bli att göra det igen. Läget är ju det att jag är väldigt förtjust i mat på tv över huvud taget. Jag har haft min The Taste-period, min Hells kitchen-period (vilket jag kanske borde skrivit om under Skämskudde-veckan för det är nästan lite pinsamt) och så har jag förstås sett alla avsnitt av Historieätarna (älskar Lotta Lundgren, är så trött på Erik Haag). Men de flesta matlagningsprogram är lite för ofta hemsökta av den där typen. Ni vet han som inte är bekväm i sin roll som expert/mästerkock enbart i kraft av sin yrkeskompetens, han som måste markera. Typ Gordon Ramsey (eller Ludo Lefebvre), för det mesta är det Gordon Ramsey. Masterchef Australia är bra på det rätt igenom, att undvika dem. Den amerikanska varianten gillar jag inte alls men det är faktiskt inte för att Gordon Ramsey är med, han är rätt nedtonad där ändå, det är för att fokus i produktionen ligger på bråk och konflikter. Plus att de lagar så oinspirerad (eller i alla fall oinspirerande) mat.

Det engelska Masterchef är väldigt sakligt och ganska knastertorrt. Den kanadensiska är rätt trevlig, men ingen kan mäta sig med australiensarna. Som jag älskar dem! Jag hittade till tv-serien förra våren när jag var rätt låg och den kom att följa mig och packa in mig i bomull när jag bäst behövde den. Just nu ser jag senaste säsongen på TLC (vilken horribel kanal det annars verkar vara med tanke på övriga program det görs reklam för!), såna där kvällar när jag inte orkar annat. Och det är lika bra som vanligt. Deltagarna får vara små och stora, de får vara sårbara och självsäkra, och de är vänner och gläds med varandra. Och inte ens när John (vad är det med den killen?) förstör sin femte lagutmaning blir de arga på honom. Och Matt, Gary och George är bara stöttande och amatörpsykologiska hela tiden. Jag älskar dem och de älskar deltagarna och matlagning och mat.

Mycket Masterchef blir det, men den svenska varianten har jag faktiskt inte sett. Borde jag?

Kommentar: Yummy måste vara det absolut vanligaste positiva omdömet om mat i Masterchef Australia, jag har inte räknat men jag tror inte jag har fel…

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →

11 tankar på “Yummy! En kärleksförklaring till världens bästa matlagningsprogram!

 1. Åh, jag älskar Masterchef: Australia! Tyvärr har jag inga tv-kanaler det går på längre, så jag funderar på att börja strömma eller nåt, eller kanske helt enkelt skaffa tv igen, vilken kanal går det på? Min unge älskar det också för att domarna är så trevliga och sympatiska och engagerade (till skillnad från andra matlagningsprogramsdomare/programledare …)

  1. Det är väldigt bra det där att man kan snärja barnen med all matglädje och gemyt så att man får en tittarkompis 🙂 Kanalen som sänder just nu är TLC men mitt tips är YouTube, där finns hur mycket som helst, jag har sett flera säsonger där faktiskt, inklusive delar av den senaste som visas på tv nu.

 2. Daliymotion strömmar också serien. Dessutom kan du hitta alla säsonger och Junior. Masterchef Australia – The love, the language, the food. Det är mycket du kan lära dig i form av mat. Jag har nog blivit en mer äventyrlig kock tack vare dem.

  1. Det låter ju alldeles fantastiskt, ska genast kolla upp (så ni hör nog inte från mig på några månader nu 😉 )! Jag har inte testat något av deras recept men lekfullheten och sättet att se på mat och matlagning har definitivt smittat av sig.

 3. Svenska Masterchef är en blandning av engelska (torrheten) och amerikanska (rätt sur domare och tråkig mat) och når absolut inte upp till den australiensiska. Kanske mest för att det är för få avsnitt och lite för tråkigt. Sveriges yngsta mästerkock är charmigare!

  1. Då kanske jag ska strunta i de vuxna och ge barnen en chans istället, tack för vägledning!

 4. Jag avskyr matlagningsprogram. Alla tv-kockar och puttrande grytor står mig upp i halsen, men … Masterchef Australia är underbart! Har sett ett antal avsnitt, lite då och då och både med barn och vuxna, och det är så härligt varmt och mysigt! Ingen skrikande kock och konflikter utan bara rolig mat, kreativa människor och fokus på gemenskap och team. Om svenska varianten valt att kopiera den australiensiska hade jag stått ut med enstaka avsnitt, men nu är det (förstås!) den amerikanska versionen som är förlaga. Se inte.

  1. Det gör jag inte då, det låter inte bra, förstår inte varför de väljer den vägen när Masterchef AU finns och borde kunna vara inspiration till all sorts mattv. Inte minst för att entusiasmen och kärleken vinner över den mest skeptiska skeptiker som du 🙂 Jag tror nästan att det är mänskligt omöjligt att inte kapitulera i alla fall litegrann för det programmet.

 5. Instämmer fullständigt! Masterchef Australia har allt det där de andra inte har inklusive trevliga programledare/kändiskockar. Det enda är möjligen att det kan bli tusen avsnitt där bara kändiskocken lagar någon rätt utan tävling om man ska se alla slaviskt. Underbar serie.
  Masterchef USA är som sagt bara full av konflikter så till och med Gordon Ramsay chockas ibland och som du sager känns nedtonad och närmast snäll. Dessutom är jag galet trött på produktplaceringen där med Trapicheviner och små pressure cookers och spisar i var och varannat avsnitt.
  UK…ok men inte vad det en gång var kanske och Sveriges blir ju bara tråkigare och tråkigare. Kanada har jag inte sett så mycket av men tycker en av domarna är lite jobbig.

  1. Jag håller med om allt 🙂 Det enda nästan störiga (förutom musiken då som är liiite stressande) är att det är sjukt många avsnitt och flera är masterclasses med stjärnkockar, men jag ser dem också och tänker att jag ska provlaga något för att de får det att se lätt ut. Men det är det nog inte och jag har inte testat än 😉

Kommentarer är stängda.