Till bords

linje-viktoria

Denna vecka flyttar Kulturkollo in i köket. Det är dags att frossa i kokböcker, godis, middagsskildringar och festliga tillställningar. Själv har jag mer eller mindre samlat på kokböcker de senaste 15 åren och var med när kokboksboomen verkligen exploderade. Jag minns hur revolutionerande modern Jamie Oliver kändes när han kom och blev ”Den nakne kocken” med hela England och även Sverige. För ett tag sedan såg jag om några av hans tidigaste program och blev chockad över hur daterade de kändes. Oväntade smakkombinationer som pasta, tomat och basilika presenterades och han sjöng också vitlökens lov. VAR det verkligen så där?

Mitt intresse uppstod i samma veva. Föga anade jag då vilka proportioner det skulle komma att ta i mitt liv. Numera köper jag kanske bara 10 kokböcker om året då det helt enkelt inte får plats mer. Jag har också börjat rensa ut en del, men man blir ju lätt nostalgisk över att se hur ens eget matintresse har förändrats. Från att ha varit vegetarian utan så himla mycket koll så blev jag kock på min nation när jag var student, lärde mig laga rätter jag aldrig själv skulle äta och är numera vegan. Kärleken till Nigella, som uppstod ungefär samtidigt som Jamie Oliver-hysterin, den sitter dock kvar, trots att hon äter både kött, fisk och massor med grädde. Det är dock hennes matglädje som jag finner inspirerande. Många har jämfört henne med vår Leila Lindholm, men jag tycker hon verkar ha mer gemensamt med Lotta Lundgren. Båda har förmåga att uttrycka sin matkärlek och att det är ett genuint intresse lyser ju verkligen igenom i allt de gör.

Så slå er ner och förbered er på att läsa om såväl matlagningsprogram som måltidsskildringar. Nu äter vi oss igenom hela veckan, ända fram till söndag.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →

2 tankar på “Till bords

  1. Åh, vad härligt! Jag samlar också på kokböcker, men nu är hyllan i köket full så jag har lugnat ner mig lite grann…

    Har du sett att BBC rear ut hela sitt sortiment då shoppen ska stänga förresten? Finns mycket matnyttigt där (som jag inte får plats med att köpa)! 🙂

    1. Hehe, jag får egentligen inte heller köpa på mig mer men kan ju inte låta bli då och då… Jag har en hel Ikea Stockholm full haha. Rensar lite då och då dock. Är ju så illa tvungen. Och nej, den rean har jag missat, får kolla in och avgöra om budgeten och hyllorna klarar det..

Kommentarer är stängda.