Kategorier
Kulturkoll Ungdomsbokskoll

Vilka tonåringar är dina favoriter?

Linda
Vi ägnar veckan åt tonåringar och det är självklart så att det även påverkar vår veckoutmaning. Berätta om tonåringar i kulturens värld som du tycker om eller kanske sådana som du tycker är riktigt hemska. Kanske vill du också lyfta fram sådant du älskade som tonåring och som din inre tonåring älskar nu?!

Jag kan bli avundsjuk på alla de fantastiska ungdomsböcker och tv-serier för unga som finns nu. När jag växte upp var ungdomsböckerna få och jag läste istället vuxenböcker väldigt tidigt.  De enda ungdomsböcker som faktiskt vände sig till just tonåringar som jag minns var Cynthia Voigts serie om syskonen Tillerman. Tv-serier för unga fanns det ännu färre. När Beverly Hills började sändas på TV4 var det något fantastiskt, men de bästa ungdomsserierna kom efter det att jag faktiskt var tonåring längre. Filmer fanns dock, som The Breakfast Club med min stora tonårskärlek Judd Nelson och andra filmer av John Hughes. Här finns förresten en intressant artikel om filmen från Vanity Fair.

Vilka tonåringar och tonårsskildningar vill du lyfta fram? Skriv ett inlägg på din blogg, svara i kommentarer eller dela dina tankar i sociala medier. Jag ser fram emot att få ta del av era svar.

 

 

Foto: Universal Pictures/Everett Collection

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

21 svar på ”Vilka tonåringar är dina favoriter?”

Jag fastnade aldrig för fem-böckerna. Kanske är jag för ung för dem. Sällan jag är för ung nuförtiden …

Jag tänkte också på karaktären Dicey i Voights romanserie. Hon och hennes mormor var så härligt autonoma. Min inre tonåring gillade Sandra Beijers berättarjag i ”Det handlar om dig”. Just nu läser jag John Williams brevroman ”Augustus”, där huvudkaraktären – ännu tonåring – tar över efter mordet på Julius Caesar. Det är lyxigt att vi lever i en tid där nästan vuxna barn kan få vara just unga människor som ännu inte har tagit ut riktning.

Jag tyckte mycket om Dicey och även hennes syskon. Vad hette den tysta systern?

Maybeth. Jag läste någon av de senare böckerna när både jag och Dicey passerat 20-årsgränsen, men vi hade vuxit isär. Jag sörjer det fortfarande. Älskade verkligen de första tre. Hur långt kom du?

Just det, så hette hon. Jag tappade också bort såväl Dicey som Voigt efter ett tag. Minns de första böckerna som väldigt bra dock.

Tyckte du var rätt duktig ändå. Jag hade lätt drämt till med ett tiotal …

En till som förälskade sig i Judd Nelson! I verkliga livet hade jag inte gjort det varken då eller nu, men på film var han oemotståndlig.

Var inte så hård mot dig själv Christina. Tack för dina svar. Ser att vi delar kärleken till The Breakfast Club.

Juno är verkligen en fin film! Älskar tonåringarna och den fantastiska sången.

Jag var alldeles för feg för att se Terror på Elm Street. Däremot skrämde Liftaren skiten ur mig och jag åt inte pommes frites på väldigt länge.

Alltså, jag tänkte att det här skulle bli lätt, men inte då. Ser också att jag glömde Fem-böckerna. Några sådana läste jag, och serien såg jag. Gillade inte serien något vidare för jag tyckte att George var alldeles för sur och otrevlig, kommer jag ihåg. 😛

mariasbokhylla.wordpress.com/2018/01/18/litterara-tonaringar-kulturkollo/

Stängt för kommentering.