K-pop? K-pop!

linje-ulrica

Har du hört talas om K-pop? Nej, det har jag knappt heller. Men du har garanterat hört den här låten:

Gagnam Style med artisten Psy är kanske den låt som bidragit mest till att sprida K-pop internationellt när den 2012 slog ner som en bomb och blev en viral succé. Den har det högsta visningsantalet av alla musikvideor på Youtube med över 2,8 miljarder visningar.

I Asien har genren varit stor sedan slutet på 1990-talet och de koreanska artisterna är populära i Japan, Kina och Sydostasien. K-pop har bidragit stort till den Sydkoreanska musikindustrin och är en viktig exportprodukt. Stilen kan betraktas som lättsam dansmusik med ett bra beat. Texterna handlar framförallt om kärlek. Låtarna framförs av snygga artister, gärna pojk- eller flickgrupper. De är ofta också är skickliga dansare och i musikvideorna ser man avancerade koreografier.

Den första K-popgruppen sägs vara Seo Taiji and Boys som startade redan 1992. De överraskade då med sin musik som var en blandning av rap, rock, techno och R&B kombinerat med koreanska låttexter. Kritikerna var inte nådiga, men de togs emot med öppna armar av tonårspubliken.

Seo Taiji and the Boys har massor av efterföljare och att få fram bra artister har blivit en slags industri där aspirerande artister många gånger ”skolas” fram av särskilda agenturer. De unga artisterna skriver på ett ”lärlingskontrakt” som binder dem till agenturen mellan fem till tio år. De går i skolan som vanligt men ägnar sig åt hård träning under eftermiddagar och kvällar – upp till 100 timmar i veckan. Agenturen tillhandahåller t.ex. instruktör, lokal och kostymer och försöker också knyta till sig framstående låtskapare, koreografer och stylister. Det finns också flera populära talangshower för att få fram artister.

Den sydkoreanska regeringen stöttar aktivt spridandet av koreansk populärkultur, och K-pop i synnerhet, med t.ex. bidrag och stöd för marknadsföring. K-pop artister fanns självklart med som en del av öppningsceremonin vid vinter-OS och låtar av artisterna Psy, TWICE, Big Bang, BTS och Red Velvet spelades när delegationerna från alla deltagande länder tågade in på arenan. Under avslutningsceremonin kommer till exempel gruppen EXO att uppträda.

Det finns en hel del svenska hemsidor grupper på FB för svenska K-popfans så här finns mycket mer att upptäcka för den som vill. Om du vill känna  att du hänger med så kan det vara bra att veta att just nu ligger låten Shinin’ med artisten Jonghyun högst upp på Kpop-topplistan Ranker.com

Bild: från K-POP World Festival in Changwon 2013 (wikimedia.commons)

Källor: wikipedia, moonrok.com

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →