I got life, life, life, LIFE! Musikalglädje!

carolina-top

Ni vet, det finns vissa låtar man bara måste höja volymen på när de kommer på bilradion, och man sitter där (förhoppningsvis ensam) och skrålar med i texten så att wunderbaumgranen vissnar och hastighetsmätaren mystiskt glider uppåt som av sig själv? Det här är en av mina såna låtar:

I got life, mother
I got laughs, sister
I got freedom, brother
I got good times, man
I got crazy ways, daughter
I got million-dollar charm, cousin
I got headaches and toothaches
And bad times too
Like you

I got my hair
I got my head
I got my brains
I got my ears
I got my eyes
I got my nose
I got my mouth
I got my teeth
I got my tongue
I got my chin
I got my neck
I got my tits
I got my heart
I got my soul
I got my back
I got my ass
I got my arms
I got my hands
I got my fingers
Got my legs
I got my feet
I got my toes
I got my liver
Got my blood
I got my guts (I got my guts)
I got my muscles (muscles)
I got life (life)
Life (life)
Life (life)
LIFE!

Egentligen… egentligen är den väl ett himla långrandigt uppräknande av olika kroppsdelar – men för mig är den rå livskraft och glädje som spritter i hela kroppen. Jag älskar den! Och för mitt inre kan jag förstås bara se Treat Williams som skandalöst dansar loss på det fint dukade middagsbordet i filmatiseringen av musikalen Hair från 1979.

Så Hair för mig är filmen, och musiken. Och dessutom är den nervositet bakom scenen på den gamla anrika stadsteatern i Kalmar, egenhändigt färgade fotsida klänningar, inövad stämsång och stolta föräldrar i publiken – jo, för när jag gick på högstadiet gjorde ett antal elever på min skola musikalen Hair i en egen, bejublad uppsättning. När jag tänker på låten Aquarius hör jag den från filmen i huvudet, men ser mina klasskamrater i de hemmafärgade tygsjoken framför mig, svajandes i takt med den där horoskopsången.

Och det verkar som att det är många fler skolor, på många olika platser i världen, som gjort just Hair i egna uppsättningar under åren. Kanske inte så konstigt? Det är bra musik, ett tydligt budskap, och så är det rätt lätt att hitta kläder som funkar. Bilden ovan är just från en sådan skoluppsättning:  Hair av Art Siegel (CC BY-NC 2.0) Jag hittade den på Flickr, och i bildbeskrivningen står det inte mer än att det är en ”high school student production, saturday. great fun!” så det är för mig förstås en helt okänd skola med okända ungdomar – men det var precis något sånt här jag tänkte på: Tonåringar som gör musikalen själva, lever den och kommer att få låtarna i huvudet för resten av livet. Med eller utan hemmafärgade, fotsida klänningar.

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

En tanke på “I got life, life, life, LIFE! Musikalglädje!

Kommentarer är stängda.