Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Barn, hår och bilder

Hår var det ja. Om man tänker efter lite så kan man ju faktiskt komma på en hel del populärkultur med hårigt tema men jag blev själv mer nyfiken på barnböcker eftersom det är det jag jobbar med och även läser mest utav. Ganska snabbt fick jag ihop en lista bara i huvudet och efter lite efterforskningar så var det ÄNNU mer! Dessutom insåg jag hur mycket fina bilderböcker det finns med hårtema och därför får denna lista helt enkelt avsluta vår håriga vecka. Varsågoda, hårresande boktips för våra allra minsta läsare.

Rapunzel

Ja, ingen hårig lista skulle väl vara komplett utan den här hårklassikern bland Bröderna Grimms sagor. Om flickan i tornet som släpper ner sitt långa hår så att prinsen kan klättra upp och träffa henne. Snacka om gotik och symboler. Det här är dessutom en väldigt fin version i översättning av Maud Mangold och med bilder av Katalin Szegedi.

Mammas hår av Gro Dahle och Svein NyhusMammas hår

Hår kan verkligen vara symbol för så många saker. Här handlar det om en fantastisk mamma som inte alltid orkar vara lika fantastisk. Texten är skriven på rim och bilderna är verkligen helt fantastiska. Om en liten flicka som borstar och kammar och sliter i sin fantastiska mammas hår för att reda ut det och göra henne glad och frisk igen. Bilderna visar verkligen håret som något helt kopplat till mammans humör och personlighet. Kan läsas med barn när man behöver prata om depression.

Mitt vilda hår av Neil Gaiman och Dave McKean

Här en kille med ett helt galet hår som rymmer en hel värld och tillslut slukar flickan han pratar med, med hull och hår(!). Flickan bosätter sig i håret och åker på äventyr med vilda djur och pirater. Jag och min son läste dock den här för ett halvår sedan, när han just fyllt 4 år. Han blev jätterädd och behövde kramas hela natten. Kanske för att han brukar liga och pilla mig i håret om kvällarna i och för sig, men det kan man ju ha i åtanke…

Nisse & Nora tejparNisse & Nora tejpar av Emelie Andrén och Lisa Moroni

Är en kartongbok för de minsta. Min 1-åring tyckte den var jättekul men jag är lite rädd att hon ska få idéer då Nisse och Nora gör allt möjligt dumt med saxen i den här boken… Och hår går ju inte att tejpa tillbaka igen…

Puck går till frisören av Annakarin GarhamnPuck går till frisören

Den här älskar min pojke och ville läsa om och om igen när vi hade lånat den. Det är superfina bilder så mamma gillar den också. Handlingen är precis vad det låter som och perfekt att läsa innan eller efter ett frisörbesök. Finns ett litet hår-diplom på slutet också som man kan fylla i efter sitt frisörbesök.

Hellre skallig än mallig av Maud & Martin Cederlöw och Lena Forsman

Den här tyckte sonen betydligt bättre om än mamma. Mamma Måd har blivit av med sitt hår och går ut och letar. Hon testar allt från glass till hästsvansar som löshår men inget fungerar. Och tillslut inser hon att det finaste kanske ändå är att bara strunta i sitt hår. Mamma Måd är tydligen ett koncept. Hon sjunger och spelar och går även att hitta på internet.

Och sist men inte minst

Mamma MedusaMamma Medusa av Kitty Crowter

En superfin bilderbok om en mamma med ett helt fantastiskt hår, som vårdar sin dotter i håret som om hon var en pärla i en mussla. Mamman är så rädd att något ska hända dottern så hon vågar knappt låta barnet leka men tillslut måste hon ändå våga. Och klipper håret på köpet. Snacka om symbolik! Bilden när Mamma Medusa föder barn är obtalbar dessutom.

Jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns så mycket otroliga bilderböcker om hår men det är klart. Det är ju enormt symbolladdat, det om något har ju den gångna veckan verkligen visat. Här avslutar vi nu vårt håriga tema och går vidare. Tack för att ni hängt med oss och kanske har ni även fått ett eller annat tips?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

6 svar på ”Barn, hår och bilder”

Jag lånade ”Mammas hår” för att läsa med min treåring, bara för att hon tycker om att pilla med mitt (sjukt långa) hår. Jag var inte beredd på smärtan i boken. Erkänner villigt att jag censurerade precis hela texten. Det var för tidigt för ett pedagogiskt samtal om depression, kände jag.

Stängt för kommentering.