Agare bagare kopparslagare

Den 5 juni i år så skulle Lennart Hellsing ha fyllt 100 år. När jag först läste om detta så tänkte jag att vi verkligen haft tur som begåvats med en sådan ordkonstnär i Sverige men sedan slog det mig att han ju verkligen inte är ensam. Vi har en hel stab av begåvade ordförvrängare i Sverige. Hans Alfredsson och Povel Ramel t ex, och även mer moderna som Emma och LIsen Adbåge som ju kom med en modern ramsbok för något år sedan: ”Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år.”

Vi har en lång, fin tradition av att leka med orden i litteraturen. Både genom dikt, musik och prosa. Vi har också många priser för att uppmärksamma och uppmuntra fortsatt ordlek. Jag tänker till exempel på Karamellodiktstipendiatet och Piraten-priset t ex. Den här veckan tänkte vi på Kulturkollo också ägna oss åt just det, att leka med orden. Ni hänger väl med?

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →