Kategorier
Ungdomsbokskoll

10 böcker små och stora tonåringar inte får missa i vår

carolina-top

Tänk, så många bra ungdomsböcker det finns, och att det dessutom kommer fler hela tiden! Det är ju helt omöjligt att hinna läsa dem alla under sin tonårstid – så himla bra då att går alldeles utmärkt att läsa dem även sen när man råkar gå och bli vuxen? Här är några av vårens alla nya böcker som är tänkta för sisådär 12-19 åringar men som åtminstone den här 50-åringen tänker läsa, med stor glädje!

Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström
Författaren till Jack och Hälsningar från havets botten skriver ungdomsbok igen! Stora, stora förväntningar på den här!

Gökungen av Frances Hardinge
Åh, nu blir ännu en av Frances Hardinges böcker översatt till svenska! Tänk om den här är lika bra som Lögnernas träd?

Allt ska brinna av Sofia Nordin

Lyras färd av Philip Pullman
En prequel till Guldkompassen? Wow, liksom!

Falafelflickorna av Christina Wahldén

Pojken under bron av Katarina Wennstam

Hotet av Mats Söderlund
Väldigt nyfiken på den här, första i en trilogi (Ättlingarna) som vad jag förstår utspelar sig i svensk miljö, i en nära framtid med klimatkatastrofer som blivit verklighet, samt med inslag av folktro och gamla sägner.

Fredlös – femte boken i Varelserna av Magnus Nordin
Nämen, en femte bok i Varelserna? Hade ingen aning, men ska definitivt återvända till Gotland och alla hasande zombies. Jag kände mig inte färdig med dem efter fjärde boken, så nu…!

Till alla killar jag gillat av Jenny Han
Det här känns som en bok jag borde ha läst för länge sen? Nu när den kommer på svenska kan det bli dags.

Warcross av Marie Lu
Här blir det virtual reality som går in i vår egen värld med tävlingar ALLA följer, lömska skurkar, en regnbågshårig tjej som hackar sig in i Warcross-spelet lite väl mycket, en ung miljardär som har prydliga tröjor, kärlek, action, Tokyo, New York och… rätt mycket. Jag läste den nyligen på engelska, men nu kommer den på svenska också.

 

Bild: Still Reading av Tony Alter (CC BY 2.0)

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

2 svar på ”10 böcker små och stora tonåringar inte får missa i vår”

Jag har tidigare klagat på bristen av böcker riktade mot yngre människor, därför tackar jag er för detta inlägg- har redan läst Gökungen, en riktig bladvändare!
Jag kommer dock med en fråga. Hur länge har kulturkollo funnits?

Så kul att du gillar, och att du har hittat oss! Vi har skrivit tillsammans på Kulturkollo sedan augusti 2014, så firade 3-årsjubileum nu i somras 🙂

Stängt för kommentering.