Kategorier
Romankoll Ungdomsbokskoll

Författare boktipsar: Johanna Schreiber

 

 

Johanna Schreiber är aktuell med Tolv veckor med dig som just kommit ut på Norstedts förlag. Hon har också skrivit Det bästa som hänt mig (2019) och ungdomsboken Inte som du (2019) tillsammans med Ida Ömalm Ronnvall. Idag tipsar Johanna om böcker som gör att hon förflyttar sig till platser hon tycker om. 

Göteborg
Jag är född och uppvuxen i Göteborg, och nu när jag inte har varit där sen i julas börjar längtan bli ganska outhärdlig. Därför läser jag den helt otroliga debuten Samlade verk av Lydia Sandgren, och så läser jag om Ragga som du shoppar av Lin Jansson som enligt mig är en av de bästa svenska feelgoodromaner som någonsin skrivits.

London
Jag när en slags hatkärlek till London efter att ha tillbringat den rekordvarma sommaren 2013 där som utrikeskorrespondent. Men nu när jag inte kan åka dit längtar jag förstås tillbaka … Därför läser jag Allt jag vet om kärlek av Dolly Alderton, och så kanske jag bläddrar lite i På djupet av Kate Davies som jag läste i somras och som knockade mig totalt.

Tel Aviv
En av mina absoluta favoritstäder i världen, som tyvärr inte omskrivs så mycket inom genre- och underhållningslitteraturen. (Får mig för övrigt att tänka på att jag kanske borde göra något åt det?) Hursomhelst: Dunkel Skog av Nicole Krauss har jag faktiskt inte läst, så det känns som en utmärkt idé att läsa den där märkliga berättelsen om två amerikaner vars öden vävs samman tack vare, eller på grund av, Hotel Hilton i Tel Aviv. (Men bo inte på Hilton om ni åker dit. Skittråkiga hotell vid stranden. Bo uppe på Poli House eller Hotel Montefiore istället!)

The Hamptons
Jag bara ÄLSKAR The Hamptons! Därför tänkte jag läsa den extremt lättlästa YA-serien som inleds med The Au Pairs av Melissa de la Cruz igen. Finns bara på engelska på Storytel, och jag fattar verkligen inte varför de inte lagt ut den svenska översättningen (som kom kring 2007-2008 någon gång tror jag?). Det här är smarrig, glammig, amerikansk 00-tals-YA när det är som bäst.

 

Foto: Kajsa Göransson

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.