En första titt på Bokmässeprogrammet

linje-kulturkollo

 

 

Förra veckan släpptes programmet till Bokmässan i Göteborg 22-25 september. Då detta är bokbloggare och boknördars kanske största årliga högtid måste vi självklart börja skriva om våra favoritpunkter redan nu. Det passar dessutom extra bra då vi sköter mässans instagramkonto @bokmassan i veckan. Dags att börja nörda loss alltså och ordna läslistorna inför sommaren. Vad får man inte missa under årets Bokmässa?

Linda: Jag skrek högt när jag såg att Abdellah Taïa är en av författarna som kommer till Göteborg. Han är en stor favorit, men kanske framför allt en författare som jag tror kan bli riktigt intressant att lyssna på. Coolt också att ständigt nobelpristippade Adonis kommer. Honom vill jag se! Sedan MÅSTE jag lyssna på Dephine de Vigan (som samtalar med Kristina Sandberg och spanska Karmele Jaio) och Lisa Jewell, liksom seminariet med Anneli Jordahl och Therese Bohman.

Anna: Jag säger bara Sofi Oksanen. Jag ska absolut läsa hennes nya bok Norma och sedan ska jag se till att lyssna på denna kvinna som med fantastisk integritet och vasst intellekt kan trollbinda sin publik. Sedan gläder jag mig åt att Abbas Khider kommer från Tyskland. Hans roman Presidentens apelsiner gillade jag mycket, och Qaisar Mahmoods Halva liv var också en roman precis i min smak.

Ulrica: Jag såg på en gång ett par nordiska favoriter! Erlend Loe ska prata manlighet och humor med Fredrik Backman. Det tror jag kan bli riktigt bra. En annan favorit är Jan Kjaerstad som ska prata om sin nya släktroman. Den beskrivs som storslagen – självklart blir jag nyfiken! Dessutom vill jag också gärna lyssna på Kim Thúy som snart är aktuell med den nya romanen Vi.

Helena: Jag har inte haft möjlighet eller tid att läsa igenom programmet särskilt noga, nästan inte alls faktiskt. Jag har bara slängt en blick men ändå hittat väldigt mycket som lockar. En hel del biblioteksrelaterat blir det förstås och så har jag siktat in mig på några internationella storheter. Några är redan nämnda (Adonis, Oksanen och Thúy står mycket högt upp på min lista), men jag vill gärna lägga till Meg Rosoff och Mhairi McFarlane, och säkert massor av annat spännande när jag fått tid att läsa programmet på riktigt.

Viktoria: Jag har också bara hunnit titta som flyktigast. Det är fortfarande högst osäkert om jag kommer kunna åka då det i dagarna dimper ner en miniversion av min själv på närmast BB. Har dock plågat mig själv lite med att dregla över programpunkter som verkligen låter lockande. Som tidigare nämnts så lockar Mhairi McFarlane förstås och även årets ALMA-pristagare Meg Rosoff. Dessutom hittar jag många intressanta barnbokspunkter som exempelvis Landsbygden i barn- och ungdomsboken och Barn på flykt. Roligt att Meg Wolitzer kommer också.

Lotta: Inte heller jag har hunnit kolla så mycket. Jag hade kollat mer om det hade funnits en fungerande sökfunktion på hemsidan. Hoppas att det är på gång så vi kan nörda loss ordentligt! Men jag har i alla fall noterat att Mhairi McFarlane och Lisa Jewell kommer. Yay! Och Björn Ranelid är tillbaka.

linda-200Anna-1024x989Ulrica-200 Helena_scannad_groncd_beskurenviktoria-200lotta-150

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →