Vilken kultur förknippar du med Paris?

Linda
Veckans tema handlar om vår och mer specifikt om våren i Paris. Nu kommer vi inte att vädergranska era val, men staden som erbjuder så mycket rent kulturellt ska stå i centrum i vår (vår) veckoutmaning.

Er uppgift är att berätta om kultur som ni förknippar med Paris. Det kan vara böcker, film, konst, musik eller kanske någon person som du tycker hör ihop med staden. Du får också gärna ge tips på saker att göra om man själv reser dit.

Kanske kan man ge sig ut på grave-spotting. Många kända personer är begravda i just Paris och på Cimetière du Père Lachaise kan du bland annat besöka Jim Morrisons och Edith Piafs gravar. Kanske är jag lite morbid, men jag har alltid drömt om att åka dit.

Ett favoritmuseum är Musée d’Orsay där många av de kända, franska impressionisternas verk finns samlade. Sedan är det självklart häftigt att få se Mona Lisa live på Louvren.

Och så musiken då. När Carrie springer längs gatorna i Paris i Sex and the city spelas den här låten av Mc Solaar, som i en artikel i Sydsvenskan kallas ”en del av fransk hiphops ‘âge d’or'” som slog igenom kring millenieskiftet.

 

Föregående inlägg:
Nästa inlägg:

Skrivet av:

Publicerat: 13 mars, 2018

Kategori: Aktuellt, Kulturkoll

Visningar: 432

Taggar: , , , ,

17 Responses to Vilken kultur förknippar du med Paris?

 1. har varit på Louvren i min ungdom men hittade aldrig Mona Lisa…
  Mycket bra böcker och filmer har jag sett:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/10/filmalskarens-guide-till-paris.html

  • Linda skriver:

   Vet att jag var där som tonåring, men fattade inte grejen. Däremot älskade jag impressionisterna.

 2. fin resa i läsfåtöljen i fotspår efter Maigret, Strindberg, Monet (har besökt hans hem och trädgård), Hemingway, Simone de Beauvoir:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2011/02/en-gang-paris.html

  • Linda skriver:

   Monets trädgård hade jag också velat besöka. Har bara gjort det i boken om Linnea och målarens trädgård.

 3. Boklysten skriver:

  Det var inte så svårt att komma på sånt jag förknippar med Paris (trots att jag aldrig varit där), det var svårare att försöka begränsa sig. https://boklysten.blogspot.se/2018/03/kulturkollos-veckoutmaning-vilken.html

 4. Hanna Frost skriver:

  Åh Paris! Pluggade där en sommar och hyrde in mig i pianisten Francisca Skooghs studio under takåsarna. Musee dÓrsay är en pärla. Centre George Pompidou, om så bara för att åka i rulltrapporna. En dagstur till Versailles och spegelsalen. Och så tänker jag på Marie Curie, vars dotter Eve Curie blev 103 år och en bra författare. Hon har skrivit en fin biografi om sin mor med sån där gammeldags hantverksskicklighet, även om det glorifierande berättarperspektivet numera känns ovant. Jag hoppas att min dotter vill läsa den en dag.

 5. Jag inventerade min bokhylla och gjorde en lista på böcker med parisiska miljöer:
  https://vastmanbok.blogspot.se/2018/03/parisiska-bocker.html

 6. Anna skriver:

  På min blogg kör jag boktips från Paris hela veckan. Kanske hittar man något att bli sugen på där.

 7. Eli skriver:

  Jag fastnade för Carolinas inlägg och skrev också om min vår i Paris – och de böcker jag läste när jag var där. Även fast det nog framförallt är konst jag tänker på när jag tänker på Paris. I den linjen tycker jag man kan välja Museé d’Orsay före Louvren när man är i Paris och ett tips på saker att göra är att hyra cykel. De finns i varje gathörn och det är ett fantastiskt sätt att ta sig runt i Paris.

  http://elilaserochskriver.se/varen-i-paris-2/

  • Linda skriver:

   Håller helt med om att välja Museé d’Orsay före Louvren. Minns mitt besök där som magiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *