Kategorier
Kulturkoll

Gratis kultur till 08:orna på sommaren

linje-johanna

Under sommaren ges en typ av skatteåterbäring i form av gratis kultur till invånarna i huvudstaden. Dels är det Parkteatern som äger rum under hela sommaren och dels är det Kulturfestivalen som äger rum under en vecka i mitten av augusti. Det jag tycker är så fint med dessa två kulturevenemang är att de är gratis. Det innebär att det inte spelar någon roll hur mycket pengar du har, du kan få ta del av högkvalitativ kultur ändå. Parkteatern spelar dessutom teatern på scener runt om i staden vilket gör att det blir tillgängligt för fler.

Jag tycker att det är fint att vi som besöker Parkteatern och Kulturfestivalen är så mycket mer mångfacetterade än vad det vanligtvis är på föreställningar jag går på. Både teatern och festivalen äger dessutom rum ute vilket gör att folk kan komma och gå, ansluta spontant eller komma dit långt innan och ordna en bra plats. För mig ger dessa två evenemang ofta fina sommarminnen både av det jag ser, de platser i staden jag besöker (vissa för första gången) och de människor jag sitter bredvid.

Det är något visst med att sitta under bar himmel och titta på teater eller lyssna på konsert, speciellt en ljummen sommarkväll. Jag tänker också på de barn som kan gå och ta del av kultur utan att det kostar dem något och förhoppningsvis i sin närmiljö. Extra fint tycker jag att det är för de barn som vanligtvis inte kan/törs/har råd att ta del av kultur nu kan göra det och på så sätt ha något att berätta när de kommer tillbaka till skolan men även bli berikade kulturellt. För dessvärre är det fortfarande stort fokus på vad som gjorts på sommarlovet när skolan börja igen. Detta går även att applicera på vuxna och med samma förutsättningar som jag nämnde tidigare och där de pratas om vad som gjorts på semestern när jobbet börjar igen. Gratis är gott som det heter och gratis kultur tycker jag är extra gott speciellt när det når dem som annars inte skulle ha råd för ofta kan möjligheten att ta del av kultur vara en pengafråga.

Jag som tar del av väldigt mycket kultur även under resten av året också har stor behållning av att jag helt gratis kan testa på nya kulturformer. Exempelvis är en tradition att jag går och lyssnar när Kungliga Operan har en helkväll där de spelar upp smakprov ur höstens repertoar under Kulturfestivalen. Jag går nästan aldrig på opera och har länge tänkt att det är både för fint för mig och att jag inte kommer att förstå det. Eller när det är modern dans i Vitabergsparken under Parkteaterns dansmånad som är i augusti.

I sommar tyckte jag att From Sammy with love och Kärleken är fri!? var de bäst föreställningarna hos Parkteatern. Under Kulturfestivalen var konserten med Tensta Gospel Choir, kvällen med Kungliga Operan och ett samtal om migration och asyl det jag gillade mest. Som tur är finns det mer kvar av Parkteatern (de håller på till och med september för första gången) så jag kan fortfarande få fina kulturella sommarminnen helt gratis.

Av Johanna

Fullfjädrad kulturtant som nästan oftare är iväg på kulturevenemang än hemma. Hjärtat klappar extra varmt för ungdomsböcker och YA (young adult) som det aldrig går att bli för gammal för att läsa.

3 svar på ”Gratis kultur till 08:orna på sommaren”

Riksteatern är en nationsturnerande teater som turnerar året runt med en mängd föreställningar. Håll koll om de besöker din stad eller en i närheten i höst.

Stängt för kommentering.