Kategorier
Kulturkoll

Sommarens allra bästa!

Den här veckan ägnar vi oss åt återblickar och favoriter från sommaren som gått, här är våra allra bästa kulturella sommarminnen.

Anna_scannad_namn_gronc_bc_beskurenAnna: Sommarens kulturupplevelse var absolut mitt besök på Open Art i Örebro. 130 konstverk av 72 olika konstnärer  i stan. Det var en fin blandning mellan olika uttrycksformer och gav mycket att fundera vidare på. Ai Weiweis installation Think different var förstås en av höjdpunkterna och en annan av mina favoriter var Susanna Arwins Svenska tantens armé.  Mycket sevärt och allting alldeles gratis! Utställningen står kvar till den 6 september så ännu finns det tid för en konstrunda i Örebro.

 

Helena_scannad_groncd_beskurenHelena: Jag har haft en väldigt fin lässommar i år, full av stora upplevelser som Dan Simmons The Terror och Emily St. James Mandels Station eleven för att bara nämna ett par. Men sommarens kulturupplevelse var inte en bok, det var familjeutflykten till Ullevi i Göteborg den 23 juni då vi såg One Direction tillsammans med 42 000 andra. Aldrig tidigare har jag hängt med så många så lyckliga små och stora människor. Det var verkligen en oförglömlig upplevelse.

 

linda-200Linda: Juli blev den bästa läsmånaden på hur länge som helt och oj vad jag behövde det. Jag inledde med att klämma tre deckare av Peter James på rad och sedan var läsflytet där. Som jag saknat det. Jag, min Kindle och en solstol visade sig (som vanligt) vara en oslagbar kombination. Jag vill lyfta fram många böcker, men nöjer mig med en trio. För det första läste jag äntligen Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Så otroligt bra, men det antar jag att ni redan vet, eftersom jag är typ sist på bollen. Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz var utan tvekan en av sommarens stora läsupplevelser. Det är kanske den vackraste bok jag läst om vänskap och kärlek. Så himla fin. Tredje boken som verkligen gjorde avtryck var Hyresgästerna, mitt första möte med Sarah Waters. Också det en fin kärlekshistoria, men även en berättelse om att finna sig själv och om hur skört livet är. Annars har det inte blivit så mycket kulturellt om man inte räknar alla sommarprogram jag lyssnat på medan jag målat huset.

 

fanny-200Fanny: Min allra skönaste helg (och när jag behövde den som mest) hade jag tidigt på sommaren och det var när delar av oss hade kollo på Tjörn. Då blev det mycket snack, mat och många skratt samt vi besökte Skulptur i Pilane (en konstutställning och en skulpturpark) och inte minst min gäckande läslust kom tillbaka. Annars har vi mest varit hemma denna sommar, men vi gick på Bullar & bång – Stålboms konditori i Falkenberg – och såg på Petter akustiskt, vilket var riktigt bra. Starkaste läsupplevelser får bli Stedmans Fyren mellan havenLockharts Den ökända historien om Frankie Landau-Banks och Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt.

 

carolina-200Carolina: Detta är sommaren då jag läste bästa fantasyn jag läst på mycket länge: serien The Queen’s Thief av Megan Whalen Turner. Så bra! Men jag har så svårt att förstå det här: att jag sitter här och ska bestämma det bästa i sommar – ska den redan vara slut, alltså? Vad hände med de där feta bokhögarna jag tänkte läsa?? Va?
Annan fin kultur jag upplevde i sommar var (precis som Fanny) skulpturparken i Pilane, Ankan City på Fårö (myckat basic kultur, mycket ankiskt) och så det fantastiska när hela arenan i Borås som väl normalt mest hyser andra sporter typ fotboll i stället fylldes med tusentals orienterare som gick i mål efter fem dagars O-ringen.

 

Johanna-200Johanna: Förutom Parkteatern och Kulturfestivalen är sommarens bästa två böcker och en utställning. Jag läste flera böcker som jag verkligen inte gillade men så mot slutet av semestern fick jag läsa två fina böcker. Den ena boken är Hälsningar från havets botten av Christina Lindström, en berättelse om ung kärlek och när en älskar mer än den andra. Den andra var samma som Fanny, Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockart som jag gillade riktigt mycket. På Eskilstuna konstmuseum var jag och såg väldigt intressanta skulpturer av Lars Nilsson. Utställningen heter Gengångare och består av ett gäng fullskaliga skulpturer i lera som det går att titta på hur länge som helst.

lotta-150Lotta: Jag har redan berättat om min bästa kulturella upplevelse här på Kulturkollo – inlägget om Oranki Art i Finland hittar du här.

 
 
 
 

Det var våra favoriter, vilka är dina? Missa inte heller vår enkät om just sommarens bästa upplevelser i olika kategorier, du hittar den här.

Bild: Skulptur i Pilane, Västsverige.com

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.