Kulturkollos Carolina

Kulturkollos Carolina

Carolina

Namn: Carolina

Här håller jag koll till vardags: Jag bloggar på Carolina läser… Och så håller jag koll på vad barnen läser i skolan där jag jobbar som bibliotekarie. Huserar i Vismarlöv som ligger mitt ute på den skånska landsbygden.

Läser helst: Även om jag trivs med det mesta i mitt liv så läser jag allra helst präktig verklighetsflykt. Bort! Ordentligt bort! Till andra världar i tjock-tjocka fantasyromaner (helst episk fantasy med kartor och miljoner namn att hålla reda på), eller till någonstans för länge sedan i historiska romaner. Folk får gärna bli kära i varandra i böckerna jag läser, och då förstås helst i historisk miljö (historisk romance är toppen). Det ska vara lyckliga slut i böckerna, annars blir jag deprimerad i flera dagar och äter alldeles för många ostbågar.
Och så älskar jag nya barn- och ungdomsböcker! Lycka är när det kommer en ny låda böcker till biblioteket som ska packas upp, läggas in i katalogen och sättas in i bokhyllorna  bäras hem till skolbibliotekarien för läsning.

Läser helst inte: Sådana där böcker som Ska Läsas Om Man Hänger Med och skyltas med på cafébordet eller på instagram. Böcker som läses för att upprätthålla skenet utåt snarare än lyckliggöra insidan är inget för mig som läser för min egen skull och inte för andras.

Läser just nu: Novellsamlingen Rogues där George R.R. Martin och Gardner Dozois är redaktörer, Dreams of Gods and Monsters av Laini Taylor, ungdomsboken Dömd av Pascale Vallin Johansson och så Stäppens krigare av Conn Iggulden som ljudbok. Mina långtidsprojekt nu är annars att skratta mig igenom Discworldböckerna av Terry Pratchett, läsa varenda bokstav Brandon Sanderson någonsin har skrivit, och så att läsa resten av Diana Gabaldons Outlanderserie (i jakt efter att de ska vara lika rysansvärt bra som den första boken i serien).

Vad jag har kollat i sommar: Hur många böcker man faktiskt kan lägga in på sin Kindle utan att hinna läsa nästan någon alls. Jag ville så mycket! Saker kom i mellan, typ tjeckiska motorvägar, svettiga orienterare som hade stämplat fel, Staropramen, rosengårdar, hästskjutsar och Pokémon Diamond.

Vad jag vill kolla i höst: Åh, det kommer att komma så många bra barn- och ungdomsböcker! Åsa Larsson ska tillsammans med Ingela Korsell skriva urban fantasy för barn (Nidstången, Grimmen), Katarina Genar ska skriva lättläst skräck i nya serien ”Mystiska skolan”, Thomas Halling skriver om fotboll, John Flanagan berättar vidare om skandierna i serien ”Broderband” och John Stephens har äntligen fått ihop avslutande boken i trilogin ”Trolldomens tre skrifter”…
Jag vill läsa dem alla! Vet dock inte exakt när detta ska ske. Nätterna? Borsdagarna? (de kommer mellan onsdagar och torsdagar, är hemliga och helt obokningsbara)

Jag har extra bra koll på: Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. ”Buy now with 1-Click”-knappen på amazon.com. Bästa tilltugget till läsningen (ostbågar, oliver, Staropramen eller eventuellt rödvin. Det ska vara lite saltlakrits också.)

Jag har ingen koll alls på: TV-serier. Filmer.

Jag vill få bättre koll på: Ännu fler verklighetsflyktiga böcker? (behöver bara mer tid att läsa dem också…) Jag är en person som trivs himla bra i min komfortzon egentligen, men nu tror jag lite darrande att mina Kulturkollo-kollegor kommer att locka mig utanför den. Kanske jag till och med vågar läsa något jag knappt provat förut? Afrikanska romaner? Mer lyrik? Läskigt är det…men jag vågar nog. Och så skriver jag om det här sedan.

Därför behöver jag åka på kulturkollo ibland: Men självklart: att åka på kulturkollo är bästa sortens verklighetsflykt!!

Vad jag hoppas och vill med Kulturkollo.se: Om ni bara hade kunnat se alla våra diskussioner på facebook under planeringsarbetet med kulturkollo? Snabba, roliga, smarta diskussioner om litteratur, läsning och kärlek till böcker (ja, om en massa annat också, förstås). Det är precis det jag vill att själva bloggen Kulturkollo också ska bli. Att vi sju fortsätter ha vansinnigt roligt med läsning, böcker och pratande om litteratur – och att alla ni som besöker Kulturkollo får vara med ni också! För det är det vi vill att ni ska vara.

 

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →