Kategorier
Ungdomsbokskoll

Lisa Bjärbo boktipsar

Foto: Leif Hansen

Lisa Bjärbo skriver böcker för både barn och unga, bloggar på Onekligen och driver en podcast om ungdomsböcker (Allt vi säger är sant) tillsammans med Per Bengtsson. 2011 kom ungdomsboken Allt jag säger är sant ut, och den belönades 2013 med Nils Holgersson-plaketten. Lisa är just nu aktuell med andra bilderboken om Ivar och dinosaurierna: Ivar träffar en Tyrannosaurus.


Jag har en ”facithylla” med favoritböcker som jag ständigt återkommer till när jag skriver. Sju, åtta titlar som jag läst och älskat, läst om och älskat igen, och nu har som någon slags… litterär snuttefilt. Varje gång jag kör fast i mitt eget skrivande går jag till den där samlingen och tittar i facit. Och så står jag där och ställer mig frågor som ”hur f-n gjorde John Green när han var på sidan 62 för att det inte skulle kännas segt?” eller ”Hur skulle Mårten Sandén ha beskrivit den här händelsen?” och läser lite ur någon av böckerna. Himla smidigt! Funkar nästan jämt.

De tre mest tummade böckerna i facithyllan just nu är de här:

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt.

Om USA på 80-talet, syskon, konst, uppväxt, hemligheter och kärlek. Och om June, 14 år, som just förlorat sin älskade morbror i aids och inte har någon kvar i världen som hon tycker förstår henne. Speciellt älskar jag syskonskildringen, allt som handlar om June och hennes storasyster Greta. Eller karaktärerna! June själv med sina medeltidskängor, morbror Finn och hans hemligheter, Greta med sin tonårstjurighet och sina höga krav på sig själv … Och resten av romanen är för övrigt också helt fantastisk.

Jellicoe Road av Melina Marchetta.

Det tar rätt många sidor innan man kommer in i den och börjar förstå hur allt hänger ihop, men när man väl förstått det? Herregud, vilken bok, jag blir lika imponerad varje gång jag läser den. Jag tror kanske att den har allt? Vänskapsskildringar som gör mig helt varm, dialog som får mig att fnissa, kärlek som känns på riktigt, sorg som får mig att gråta som en stucken gris, och tillräckligt mycket mysterium för att det aldrig ska bli tråkigt att läsa. Plus att den utspelar sig i Australien! På ett internat.

Var är Alaska? av John Green.

Internatskola! Unga vuxna! Kompisgäng! Sorg! Alla mina favoritgrejer i en och samma bok! John Green är nog min absoluta favoritförfattare, och det här är en av hans bästa böcker. (Den andra tycker jag är filmaktuella ”Förr eller senare exploderar jag”). Jag skulle så gärna vilja vara en karaktär i en John Green-bok. Få hänga i hans kompisgäng, tänka stora tankar, och uttrycka mig smart, men samtidigt vara jätterolig, och inte behöva bry mig om ifall jag var ful eller snygg eller cool eller töntig.

Lisa Bjärbo


Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

7 svar på ”Lisa Bjärbo boktipsar”

Låt vargarna komma och Var är Alaska är helt fantastiska. Däremot var jag inte lika förtjust i Jellicoe Road, jag tycker den var bra men överhajpad.

Jag kom inte igenom Jellicoe Road, trots att jag försökt två gånger. Låt vargarna komma däremot är helt galet bra.

Jag har haft bokcirkel med Jellicoe Road där hälften tokälskade (som jag) och hälften ogillade, om de ens kom igenom så det är nog en sån antingen eller-bok. Älskar vargarna och Alaska också, mycket!

Med tanke på att så många hyllar känns det ändå som att jag missat något. Får kanske försöka igen, men inte nu.

Det tog 158 sidor för mig, dvs halva boken. Sen vände det från rörig och tråkig till mhmmm ahaa kanske ändå…

Stängt för kommentering.